Katar je blizu podpisa pogodbe za nakup 24-ih lovcev rafale

by Urednik

BO PRVI TUJI KUPEC LOVCEV RAFALE KATAR ALI INDIJA?

Katar se s Francijo resno pogaja o nakupu 24-ih večnamenskih lovcih Dassault rafale v vrednosti 2,5 milijarde USD  in bi tako lahko postal prvi tuji kupec tega letala, potem ko je usoda že večkrat skoraj podpisane pogodbe z Indijo za 126 lovcev tega tipa še vedno negotova.

O “zelo naprednih in ekskluzivnih pogajanjih” med Katarjem in Francijo je konec novembra 2014 poročala spletna stran Europa 1. Poročajo tudi, da naj bi bil v pogajanja  dejavno vključen tudi francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian, ki je od začetka ministrovanja maja 2012 že obiskal Katar osemkrat in včasih tam ostal še dva ali tri dni po uradnem delu obiska.

“Francija in Katar sta v končni pozni fazi pogajanj za nakup vsaj 24-ih letal, vrednih približno 2,5 milijarde dolarjev. Francija se pogaja neposredno s katarsko stranjo, jasno pa je, da drugih kandidatov ni,” piše Europa 1.

Bosta Indija in Francija le podpisali pogodbo za lovce rafale?

Proizvajalec lovcev rafale od Dassault Aviation in francoske oblasti se pogajajo z Indijo za dobavo 126 lovcev že vse od januarja 2012, dokončno sklenitev posla pa ovirajo tako domnevne afere o podkupovanju, kot tudi vse višja cena in garancija pri prenosu tehnologij za letal izdelanih v indijski tovarni HAL. Ravno v teh dneh je napovedano nov obisk francoskega obrambnega ministra Le Driana.

Pogoji pogodbe določajo, da naj bi prvih 18 lovcev Dassault rafale naredili v Franciji in bi jih dobavili v 36-ih mesecih po podpisu pogodbe. Preostalih 108 letal naj bi izdelalo v obratu podjetja Hindustan Aeronautics Limited (HAL) v Indiji v naslednjih sedmih letih. Čeprav je bil začetni strošek vezan ma okoli 10 milijard dolarjev, je zdaj narasel na skoraj 30 milijard dolarjev, verjetno predvsem na račun prenosa tehnologij (licence).

Večja razhajanja med Indijo in Francijo pri sklenitvi pogodbe pa so v tem, da Indijske letalske sile želijo garancijo proizvajalca Dassault Aviation tudi za letala, ki jih bo proizvajalo indijsko podjetje HAL,  francoska družba pa je bila doslej zadržana do zagotavljanja le teh.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Lovci rafale Francoskih letalskih sil

Povezani članki