Kdo bo dobil 15 – 18 milijardni (USD) posel za lovce v Indiji?

by Urednik

POLEG FRANCOSKIH V IGRI TUDI AMERIŠKA LOVSKA LETALA

Bo Indija podlegla draži radarsko prikritega F-35 (za prihodnost) in se odločila za Lockheedovega F-21 (F-16V) ali bo (ostala) pri Dassaultovem lovcu rafale, ko bo izbirala lovsko letalo na trenutnem razpisu za 110 lovcev?

Po besedah indijskega letalskega novinarja Angada Singha je zmagovalec indijskega natečaja za bojno letalo verjetno francosko podjetje Dassault z dvomotornim lovcem rafale. Največji konkurent v razpisu za 110 novih vojaških letal v Indiji mu je ameriški proizvajalec Lockheed Martin, ki je posebej za ta natečaj  ”razvil” novo različico svojega že legendarnega enomotornega  lovca F-16, imenovano F-21 (nekateri zlobni opazovalci so zapisali, da gre za F-16 ”na steroidih”).

»Ne računajte na to, da bo ameriška družba z “F-21” dobila indijsko pogodbo,« je zapisal novinar Angad Singh, »verjetni zmagovalec je francosko podjetje Dassault z dvomotornim lovcev rafale!«.

Singh pojasnjuje svojo utemeljitev v majski izdaji revije Combat Aircraft. »Ker je 36 teh letal Indija že naročila, infrastruktura pa je na voljo za dodatnih 36 let, je zlahka mogoče ugotoviti, da stroški usposabljanja, osnove in vzdrževanja dodatnih letal v tem primeru ne bi pomenili nemogočega bremena.”

Ostali kandidati na indijskem razpisu so švedski – Saabov JAS-39 gripen, evropski Eurofighter typhoon, ruski MiG-35 in ameriški Boeing F/A-18 super hornet. Ne glede, katerega lovca pa bo New Delhi izbral, potrebuje ga zdaj, pravi Singh.

Indijska vlada je odobrila krepitev indijskih letalskih sil glede na javnosti dobro publiciran varnostni scenarij – možnosti groženj z “dveh front” – skupne pakistanske in kitajske zračne akcije na zahodu in severovzhodu, ki bi se mu zoperstavili s kar 42 lovskimi eskadriljami, opisuje Singh.

“Ni jasno o tem, kako je prišlo do tega natančnega števila, vendar pa se IAF niso približale tej moči že dve desetletji, sploh pa se nikoli niso približali tolikšni sili, ki bi bila v celoti opremljena z modernimi letali.”

Trenutno  indijske letalske  sile razpolagajo s 30 letalskimi bojnimi eskadriljami. V Enotah med ostalimi tipi letal deluje 244 lovcev iz šestdesetih let MiG-21 in 84 MiG-27, ki so le malo mlajši. Zlasti MiG-21 so nagnjeni k nesrečam, od 874 enomotornih lovcev MiG-21 ki so vstopil v indijsko službo leta 1963, jih je kar okoli 490 strmoglavilo in v nesrečah se je ubilo okoli 200 pilotov.

Toda MiG-21 ostajajo aktivni, 26. februarja 2019 so indijski letalci z njimi preleteli kontrolno črto na indijski meji s Pakistanom in bombardirali, kot so opisali v New Delhiju: teroristični tabor za usposabljanje v bližini kašmirskega Balakota.

Po bombnem napadu je sledilo več dni zračnih spopadov, 27. februarja 2019 so pakistanski F-16 in druga njihova letala preletale črto nadzora, da bi napadali indijske sile, je zatrdil New Delhi. Indijski MiG-21 in drugi lovci so prestregli Pakistance in po indijskih poročilih uničili eno letalo.

Ameriška vlada je po tem poročanju po bitki preštela pakistanske F-16 in ugotovila, da nobeno ni bila pogrešana, kar vzbuja dvom glede navedb New Delhija.

Islamabad pa je na drugi strani izjavil, da so njegove sile uničile dva indijska lovca MiG-21, vendar je New Delhi zatrdil, da je izgubil samo enega. Pakistanske sile so ujele pilota MiG-21, poveljnika polka Abhinandana Varthamana, in ga zadržala dva dni, preden so ga predali indijskim uradnim predstavnikom.

Zdaj želi New Delhi porabiti približno 18 milijard dolarjev za nakup 110 novih lovcev, ki bodo nadomestili stare mige. Nova letala bi letela skupaj z evropskimi (britansko-francoskimi) letali jaguar, francoskimi mirage 2000 in rafale, ruskimi MiG-29 in Su-30 ter indijskimi – domačimi lovci tejas borci v floti, ki jo ameriški letalski proizvajalec Lockheed Martin opisal kot “največji svetovni ekosistem lovskih letal”.

Za namene marketinške kampanje podjetja Lockheed Martin je F-21 nov lovec, čeprav ima veliko glavnih značilnosti najsodobnejše izvedenke štiridesetletnika fighting falcona –  F-16V, ki ga je podjetje prodalo Bahrajnu, Grčiji, Slovaški, Južni Koreji in Tajvanu. Lockheed pa lahko gradi nove F-16V ali nadgradi starejše F-16 v V-standard (v aprilu so v Splitu na orožarskem sejmu ASDA nekaj podobnega ponujali tudi Hrvaški – podrobnosti lahko preberete v zadnji – majski številki Revije Obramba v intervjuju z Lockheed Martinovim predstavnikom za mednarodne posle Jamesom Robinsonom).

Kljub temu preimenovanje F-16V ni samo semantično, F-16V ali F-21 je radikalno drugačno bojno letalo v primerjavi z F-16A, ki je letel že davnega leta 1978. F-16A je okreten, osemtonski lovec  s preprostim radarjem in orožji kratkega dosega, F-16V pa tehta 10 t in se ponaša z najsodobnejšimi radarskimi in drugimi senzorji ter ima široko paleto orožij kratkega, srednjega in dolgega dosega, resda tudi na račun (slabše) okretnosti.

Lockheed Martin je sprva nakazal, da bi indijskemu nakupu nakupu F-21 sledil nakup radarsko prikritih lovcev istega proizvajalca F-35. “F-21 ima skupne komponente in ”se je učil” od lovcev pete generacije F-22 in F-35 podjetja Lockheed Martin in bo delil skupno dobavno verigo različnih sestavnih delov,” je na svoji spletni strani 20. februarja letos zatrdil Lockheed Martin. Že nekaj ur kasneje pa je ta trditev izginila iz zapisa na Lockheedovi spletni strani. Kljub Lockheedovi draži z radarsko prikritim lovcem, je po mnenju Singha francoski rafale favorit v natečaju za 110 indijskih lovcev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki