Koliko in katera letala bi lahko dobila Ukrajina za boj z Rusi

by Urednik

UKRAJINCI BI IZ EU LAHKO DOBILI LOVCE MIG-29 IN JURIŠNIKE SU-25

Evropska unija naj bi ukrajinskim oboroženim silam zagotovila tudi bojna letala, ki bodo pomagala nadomestiti izgube na bojišču ob invaziji Rusije na Ukrajino, o čemer smo že namignili včeraj. Podrobneje je o tem spregovoril že visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnost Josep Borrell 27. februarja 2022, poroča Jane´s.

Borrell je dejal, da bo Evropska unija v sklopu vojaške in finančne pomoči Ukrajini verjetno zagotovila celo bojna letala, potem ko je Kijev povprašal EU o možnosti dobave le teh. Pri tem je želja Ukrajincev, da dobijo njihovim pilotom “znana” bojna letala. Gre za lovce in jurišna letala sovjetskega izvora, kakršne še imajo v svoji oborožitvi nekatere države iz nekdanjega sovjetskega bloka.

Kot je poudaril visoki predstavnik EU za zunanjo politiko, Kijev zahteva posebej tista bojna letala iz sovjetske dobe, ki so jih ukrajinske letalske sile podedovale leta 1991 in delujejo še danes. To so večnamenska bojna letala MiG-29 fulcrum in Suhoj Su-27 flanker ter jurišna letala Suhoj Su-24 fencer in Su-25 frogfoot. Nekatere države članice EU bi tako lahko dobavile še vedno operativne lovce MiG-29 in jurišnike Su-25.

Danes prihajajo iz Ukrajine novice, da naj bi ukrajinsko obrambno ministrstvo v okviru zahodne pomoči tako dobilo okoli 70 bojnih letal, kar pa je verjetno nemogoče. Države in njihovo število lovcev sovjetskega izvora (po podatkih revije Jane´s), ki bi jih lahko uporabljale Ukrajinske letalske sile:

  • Poljska ima v svoji oborožitvi 21 enosedih in 6 dvosedih lovcev MiG-29;
  • Bolgarija ima v svoji oborožitvi 11 enosedih in 3 dvosede lovcev MiG-29 ter tudi 8 jurišnih letal Su-25;
  • Slovaška ima v svoji oborožitvi 9 enosedih in 2 dvoseda lovca MiG-29;

Če bi vse tri države vsa ta letala podarile, bi lahko Ukrajinske letalske sile prejele kar 52 lovcev MiG-29 in 8 jurišnih letal Su-25, če držijo podatki o številu letal. Čeprav ni potrjeno, so poročali, da bi ZDA lahko poskušale zapolniti ta podarjena letala z lovci Lockheed Martin F-16 fighting falcon, ki so že v uporabi na Poljskem, Bolgarija in Slovaška pa jih imata naročene.

Vsekakor bodo vsa bojna letala sovjetskega in ruskega izvora v prihodnosti za države članice EU in zveze NATO bolj kot ne “nadloga”, saj bodo imele z njimi težave zaradi embarga s servisiranjem, kot tudi vključevanjem v kooperativnost obrambnih sistemov Severnoatlantskega zavezništva.

Euromaidan PR je včeraj zvečer že poročal, da so ukrajinski piloti že odšli na Poljsko, ker naj bi prevzeli lovce MiG-29, informacija seveda ni potrjena.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki