Ali ameriške protioklepne rakete lahko uničijo armato?

by Urednik

ZAŠČITNI SISTEMI RUSKEGA GLAVNEGA BOJNEGA TANKA T-14 ARMATA

Ruski tank T-14 armata ima napredne zaščito, tako da ga ameriški protioklepni raketni sistem TOW (BGM-71 TOW) ne bo mogel zlahka uničiti, navaja ameriška spletna stran National Interest. Novi glavni bojni tank T-14 armata ima nekaj ravni zaščite, da bi se zaščitil pred grožnjami. Ob tem v članku dodajajo, da so že viktorijanske dame nosile večplastno obleko, da bi se izognile nezaželeni pozornosti.

Tank T-14 armata je opremljen s sistemom aktivne zaščite afganit, ki ima različna sredstva za uničevanje prihajajočih izstrelkov. Afganit ščiti vse strukturne elemente tanka, obenem pa opozarja posadko tanka na prihajajoči izstrelek. Sistem afganit lahko sestreljuje protioklepne rakete, ki se približujejo tanku armata. Štirje sistemi lanserjev z dimnimi bombami ustvarijo dimno zaveso, tako da ostane tank ”neviden” tako za človekovo oko kot za radarski sistem za usmerjanje raket v tank.

Če pa nasprotnik tanka ne vidi, ga ne more zadeti, še posebej, kadar se oklepnik premika. Poleg tega lahko zaščitni sistem afganit tudi uničuje rakete v priletu. Radarji avtomatično obračajo kupolo tanka v smeri izstrelka, da jih lahko potem z orožji za uničevanje izstrelkov uniči. In če afganit zataji, potem je na vrsti sistem dinamične zaščite relikt, ki nevtralizira nasprotnikov izstrelek preden slednji zadene cilj. In če raketa TOW ”premaga” omenjene ovire, bo težko prebila zaščitni oklep tanka, navaja National Interest. Za to bi bilo potrebnih več raket, da bi vsaj ena uničila tank.

Verzija protioklepne rakete TOW-2B (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) pa je sposobna ”napasti” tank od zgoraj, v tem primeru pa naj bi bil sistem aktivne zaščite afganit verjetno nemočen. Toda tudi v primeru, če bi raketa zadela kupolo tanka, bi posadka, ki se nahaja v izolirani kupoli, udar verjetno preživela. Kot še navaja avtor članka, se sistem TOW lahko zoperstavi tanku T-14 armata, bi pa bilo zaželeno, da do tega ne bi nikoli prišlo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki