Ameriški tanki in oklepniki na Poljskem

by Urednik

VOJAŠKA VAJA DEFENDER-EUROPE 20

Ameriška vojska je začela uvajati glavne bojne tanke M1A2 abrams in gosenična oklepna bojna vozila M2 bradley na Poljskem kot del zadnje faze usposabljanja, povezanega z vajo DEFENDER-Europe 20, ki bo potekalo od  14. julija do 22. avgusta 2020.

Spletna stran Baltiška varnost je poročala, da je bila oprema, ki vključuje približno 55 bojnih tankov M1A2 abrams in bojnih vozil, prvotno sredi  februarja premeščena iz zalog vojske v Nemčiji in Belgiji v območje vaje Bergen-Hohne v Nemčiji, kjer je potekal začetni delavaje DEFENDER-Europe 20. Opremo bodo s komercialnimi in vojaškimi transportnimi sredstvi za drugo fazo spremenjene vaje premestili na vadbeni prostor Drawsko Pomorskie na Poljskem.

V okviru usposabljanja bo ameriška oklepna enota na tanke M1A2 abrams namestila tudi sistem aktivne oklepne zaščite izraelskega izvora trophy. Trophy je sistem aktivne oklepne zaščite, zasnovan za odkrivanje in uničenje raketnih granat, topovskih izstrelkov in protitankovskih vodenih raket. Nameščanje sistemov trophy  med vajo je priložnost za logistične skupine ameriške vojske, da ocenijo in izkusijo dinamiko premikanja in namestitve sistema v terenskem okolju.

Pri vaji bo sodelovalo približno 550 vojakov iz 2. bataljona  12. konjeniškega polka  bojnega moštva 1. oklepne brigade  1. konjeniške divizije iz Fort Hooda v Teksasu. Poveljstvo 1. konjeniške divizije bo iz Poznana na Poljskem poveljevalo misiji, medtem ko bo vadbeno poveljstvo 7. armade iz Grafenwoehra v Nemčiji zagotavljalo nadzor nad vajo.

Pred in med napotitvijo bodo sprejeti vsi ustrezni ukrepi za zmanjšanje preprečevanja COVID-19, da bi tako zagotovili zdravje in zaščito tako sodelujočih oboroženih sil kot lokalnega prebivalstva.

DEFENDER-Europe 20 je bila zasnovan kot uvajalna vaja za krepitev strateške pripravljenosti v podporo ameriški nacionalni obrambni strategiji in Natovim ciljem odvračanja. Zaradi zahtev, ki jih povzroča COVID-19, so vajo DEFENDER-Europe 20 spremenili tako po velikosti kot po obsegu. Prva faza vaje Zavezniški duh je potekala na vadbenem območju Drawsko Pomorskie na Poljskem, od 5. do 19. junija 2020, sodelovalo pa je približno 6.000 ameriških in poljskih vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki