Češka bo kupovala oklepnike pandur in Tatra, radarje, strelivo,….

by Urednik

ČEŠKA BO LETOS OBJAVILA 11 RAZPISOV ZA NAKUP IN SERVISIRANJE OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Češka vlada je odobrila seznam 11-ih natečajev za servisiranje oz. nakup novih oborožitvenih sistemov, skupaj vrednih več milijard čeških kron, ki jih bo češko obrambno ministrstvo letos objavilo. V načrtih za izboljšanje moči Češke vojske je tudi 62 novih oklepnih vozil, med njimi tudi 20 pehotnih oklepnih vozil Steyr pandur II 8×8 (zanje naj bi namenili okoli 1,3 milijarde kron oz. 52 milijonov USD).

O zanimanju Češke za nakup oklepnikov pandur smo poročali že v začetku leta 2015, sedaj pa je jasno, da naj bi razpis objavili v poletnih mesecih, nove osemkolesne oklepnike pa pričakujejo v letih 2018-2020.

Češka vojska želi kupiti tudi 42 čeških oklepnih vozil Tatra titus 6×6 ali vega 4×4, ki jih nameravajo začeti uporabljati med letoma 2019 in 2023.

Načrtujejo tudi nakup 10-ih češko-slovaških mobilnih radarskih sistemov (MADR) RL-3DM ReUNION srednjega dosega v vrednosti 140 milijonov USD, s katerimi bodo nadomestili sovjetske radarje P-37 in PRV-17. Prvotno je sicer Češka načrtovala nakup radarske sisteme skupaj z Madžarsko, Poljsko in Slovaško, vendar sodelovanje ni uspelo.

Leta 2014 je češko obrambno ministrstvo objavilo razpis za štiri radarske sisteme za vojaška letališča, vendar pa je bil ta odpovedan v marcu 2015, saj se je nanj prijavil le en ponudnik. Nov razpis naj bi bil objavljen kmalu.

Češka pa namerava kmalu objaviti tudi razpisa za servisiranje dveh vladnih letal Airbus A-319CJW, poljskih helikopterjev PZL W-3 sokol in popravilo šestih transportnih letal Let L-410.

Češka vojska želi tudi kupiti strelivo, vendar podrobnosti zaenkrat še niso znane. Nakupa novih vojaških helikopterjev, o katerih se veliko govori, ni med vojaškimi ponudbami načrtovanimi za leto 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

 

Češka bo v letu 2015 naročila dodatnih 20 oklepnikov pandur II 8×8

Češko ministrstvo za obrambo bo v juliju 2015 oddalo naročilo za dodatnih 20 avstrijskih pehotnih oklepnih vozil Steyr pandur II 8×8, ki jih potrebuje Češka vojska za svoje delovanje.

Češka, Slovaška in Madžarska v skupen nakup radarjev?

Češka, slovaška in madžarska obrambna podjetja so predstavila projekt skupne dobave novih 3-D radarskih sistemov za njihove vojske, s katerimi bi zamenjali obstoječe sovjetske radarske sisteme P-35/37.

Povezani članki