IDEX 2017: Premiera srbske rakete zemlja-zemlja “šumadija”

by Urednik

PODROBNOSTI IN LASTNOSTI NOVE SRBSKE VODENE RAKETE “ŠUMADIJA”

Srbska vojaška industrija se je dobro pripravila na bienalno orožarsko razstavo IDEX-2017 v prestolnici Združenih arabskih emiratov Abu Dabiju (19. do 23. 2.2017), o tem priča tudi neobičajno velik razstavni prostor državne družbe Jugoimport SDPR (naslednice nekdanje jugoslovanske “Savezne direkcije za promet i rezerve” – državnega podjetja za prodajo in nakup oborožitve ter vojaške opreme) in pa kar nekaj novosti na področju oborožitvenih sistemov. 

Zagotovo je največja novost in po svoje tudi presenečenje premiera rakete zemlja-zemlja “šumadija” proizvajalca EdePro, četudi so prikazali na sejmu le verno kopijo – “mock up” v razmerju 1 : 1. Kot načrtujejo, bodo rakete”šumadija” izstreljevali iz 4 do 6 cevnega lanserja, postavljenega na vozilu. Gre za vodeno raketo dosega nad 280 km s startno maso 1600 kg. Od tega je skoraj 900 kg goriva, masa bojne glave pa je 200 kg. Na sprednjem delu ima raketa upravljive kanarde – krilca, na zadnjem delu pa so prostovrtljiva krila za stabilizacijo vrtenja, sistem ima inercijsko vodenje.

Rakete bodo nameščene v lansirnem zabojniku – kontejnerju, izdelanem iz kombinacije jekla in kompozitov, skupaj pa bo na transportnem (kolesnem) vozilu 4 do 6 lansirnih kontejnerjev. Za raketni sistem naj bi se tudi že zanimal kupec iz tujine.

Taktično-tehnične lastnosti rakete “šumadija”:

Vodljiva artilerijska raketa, namenjena uničevanju nasprotnikovih ciljev, kot so vojaške baze, letališča in pristanišča ter tamkajšnje infrastrukture, pomembnih transportnih vozlišč in križišč, proizvodnih obratov ter drugih pomembnih nepremičnih kopenskih ciljev do razdalje 280 km.

Zmogljivosti:
Največji doseg 280 km
Najmanjši doseg   70 km
Temperaturno območje -30/+500C
Bojna glava: 
Vrsta rušilna/fragmentacijska
Masa bojne glave 200 kg
Vžigalnik:
Vrsta bližinski/kontaktni –
super hitri/z zakasnitvijo
Raketni motor:
Pogon trdo gorivo
Čas lansiranja <12 min
Dolžina rakete 8250 mm
Kaliber 400 mm
Razpetina zložljivih zadnjih krilc 854 mm
Razpetina krmilnih površin (kanardov) 720 mm
Dolžina kontejnerskega lanserja 8600 mm
Masa rakete pri lansiranju 1520 kg
Masa pogonskega goriva 889 kg
Proizvajalec EdeProEdePro je zasebna srbska družba, ki ima svoje obrate nedaleč od Beograda, za vojaško rabo pa razvijajo in proizvajajo več vrst raketnih motorjev tako za Vojsko Srbije kot izvoz. Kot pravijo v samopredstavitvi, so regionalni liderji v proizvodnji raketnih in turboreakcijskih pogonskih skupin ter raketnih goriv različnih vrst in za različne namene. Družbo so ustanovili leta 1996, poleg omenjenega pa se ukvarjajo še s trgovino in proizvodnjo streliva in vojaške opreme ter tudi s civilnimi programi. EdePro ima lastne laboratorije za proučevanje turboreakcijskih raket in motorjev. Sami so razvili in izdelali motor za raketo kalibra 122 mm (GM in G-2000), žiroskopsko stabilizirano artilerijsko raketo P-10, motor na trdo raketno gorivo za raketo sistem zračne obrambe neva/pečora, INS/IMU module in avtopilote za različne letalnike. Od približno 120 zaposlenih je polovico inženirjev, že pred časom pa so se začeli intenzivno tržno usmerjati.

Prvi medijski odzivi  v Srbiji – predvsem glede rakete zemlja-zemlja “šumadija” – so sila različni, vse od pohval in tradicionalne vznesenosti ter velikih besed o “predstavitvi orožij, zaradi katerih bo vztrepetal Balkan” do realnih ocen in kritik, češ da ponovno razstavljajo  samo “makete” ne pa delujočih in preizkušenih sistemov.

Pripravil: B. Knific, foto: Petar Vojinović -Tangosix

IDEX 2017: Srbija razvija novo taktično raketo “šumadija”

Srbsko obrambno podjetje Yugoimport-SDPR je razvilo novo vodeno artilerijsko raketo “šumadija” z doseg okoli 300 km, ki jo prvič predstavljajo na obrambnem sejmu IDEX 2017.

Obrambni sejem IDEX 2017 v Združenih arabskih emiratih

V Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih te dni poteka že 13. srečanje proizvajalcev in kupcev »odločevalcev« s področja obrambnega sektorja – letalstva, mornarice in kopenske vojske.

Povezani članki