Nemški parlament odobril razvoj nove generacije tankov

by Urednik

V NEMČIJI SE BO ZAČEL RAZVOJ TANKA “LEOPARD 3”

Nemški parlament je konec decembra 2014 potrdil predlog za razvoj nove generacije glavnega bojnega tanka (MBT – main battle tank), ki bo v prihodnosti v Nemški vojski zamenjal tank Krauss-Maffei Wegman leopard-2. Nemško obrambno ministrstvo bo predlog za razvoj nove generacije tankov vključilo v srednjeročne načrte oborožitve oz. prve dobave po letu 2030.

Odločitev je bila sprejeta v luči napetih razmer v Vzhodni Evropi in ukrajinske krize, ki je izredno pomembno vplivala na zanimanje za sodobne glavne bojne tanke  uporabe tankov na bojišču in pravo oklepno zaščito pred modernimi protitankovskimi orožji.

Nemška vlada je v pojasnilu odločitve zapisala, da bodo imeli novi glavni bojni tanki (verjetno KMW leopard 3) v prihodnje zelo pomembno vlogo v Nemški vojski. Nova generacija tankov mora biti odgovor na izzive današnjega časa in bo predstavljala nov izziv za nemško obrambno industrijo ali je že sposobna razviti ter izdelovati najsodobnejša orožja.

Pri razvoju novega glavnega bojnega tanka se govori tudi o možnosti sodelovanja med Francijo in Nemčijo, hkrati pa ugotavlja, da bi se lahko prvi tanki pridružili Nemški vojski v letu 2030.

Nemško obrambno podjetje je sicer 10. decembra 2014 predala Nemški vojski prvo različico bojnega tanka leopard 2A7, ki so ga razvili tudi na podlagi nizozemskih izkušenj iz Afganistana. Tank leopard 2A7, Nemška vojska jih bo dobila vsaj 10, je dodatno nadgrajena različica tanka leopard 2A6 NL, ki jih je Nizozemska vojska naročila za potrebe misije ISAF.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, KMW

Povezani članki