Poljska želi kupiti večcevne raketomete M142 HIMARS

by Urednik

POLJSKA BLIŽJE ZAMENJAVI STARIH SOVJETSKIH RAKETOMETOV GRAD?

Poljska se resno zanima za nakup ameriških večcevnih raketometnih sistemov M142 HIMARS v okviru programa HOMAR, z njimi pa želijo zamenjati stare sovjetske raketomete BM-21 grad (v oborožitvi jih imajo okoli 75).

Poljsko obrambno ministrstvo je sredi oktobra 2018 na spletni strani objavilo novico, da so ZDA poslali zahtevo za odobritev nakupa ene divizije večcevnih raketometnih sistemov M142 (HIMARS – High Mobility Artillery Rocket System – visokomobilni artilerijski raketni sistem).

Poljska je sicer načrtovala nakup teh raketometnih sistemov proizvajalca Lockheed Martin že leta 2015, vendar so se prvotni načrti za sodelovanje pri proizvodnji HIMARS prek državne obrambne skupine PGZ izkazali kot zapleteni in se je v pogajalskem procesu zavleklo.

V letošnjem poletju je nato poljska vlada napovedala, da se bo za prodajo večcevnih raketometnih sistemov M142 po novem obrnila neposredno na ameriško vlado, brez dogovorov s proizvajalcem.

Večcevni raketometni sistem M142 HIMARS je kolesna različica M270, ki so jo namestili na srednji vojaški tovornjak (FMTV). Ima šest raket, ki jih lahko izstreli naenkrat, ali eno raketo MGM-140 ATACMS. Domet sistema je do 480 km. Poleg Ameriške vojske ima večcevne raketomete M142 HIMARS v svoji oborožitvi še Romunija, Singapur, ZAE in Jordanija, zanje pa se zanimajo tudi Kanada, Katar, Poljska ter Španija.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki