Rheinmetallov prihodnji glavni bojni tank z novim topom 130 mm

by Urednik

FRANCIJA IN NEMČIJA RAZVIJATA NOV TANK ZA ZAMENJAVO LECLERCOV IN LEOPARDOV

Med predstavitvami na Rheinmetallovih tržnih dnevih so predstavili tudi novi projekt razvoja glavnega bojnega tanka za zamenjavo leoparda 2 in leclerca z novim visokotlačnim topom MGCS 2030+ (Main Ground Combat System) v kalibru 130 mm.

Novi leopard bo po Rheinmetallovi predlogi temeljil na konceptu  MBT Technologieträger in njegovih tehnologijah. Po nekaterih virih naj bi zmogljivosti visokotlačnega topa povečali za petino. Prav v zvezi s topom je kar precej špekulacij in ugibanj. Po mnenju nekaterih, naj bi bil to kar obstoječi top 120 mm L55, drugi napovedujejo, da bo cev podaljšana za 1 m, naslednja opcija pa je nadgrajeni top L55, vendar le na račun novejših komponent namesto podaljšanja cevi.

Novi top 130 mm je predpogoj v sklopu glavnega pehotnega bojnega sistema (MGCS), ki ga razvijata Nemčija in Francija kot zamenjavo za svoja glavna bojna tanka leopard 2 in leclerc. Pri Rheinmetallu pričakujejo, da se bodo v ta ambiciozni projekt vključile tudi druge države.

Pogodba ned Francijo in Nemčijo za razvojni program novega glavnega bojnega tanka (MGCS) je bila podpisana že leta 2012, znana pa je postala šele po ruski napovedi novega glavnega bojnega tanka  T-14 armata. Slednjega so Rusi prikazali v maju 2015, napovedali pa že nekaj prej. Francosko-nemški projekt novega tanka naj bi bil še v konceptualni fazi, doslej pa so naredili nekaj različnih zasnov in jih ocenili, so pa že izdelali nekaj novih tehnologij in jih preizkusili. Konceptualno fazo naj bi zaključili do leta 2017.

Rheinmetall ponuja novo modernizacijo tankov v treh fazah do leta 2030 z modernizacijo obstoječih glavnih bojnih tankov z novim visokotlačnim 120 mm topom z za petino izboljšano zmogljivostjo, digitaliziranim sistemom jedra kupole, sistemom za spremljanje položaja okoli tanka in aktivnim sistemom zaščite (obrambe) – ADS.

Naslednji korak je opremljanje novega tanka  – tanka prihodnosti – s topom 130 mm, ki bi imel večjo prebojnost in učinkovitost kar za 50 odstotkov, tržiti pa bi ga začeli že v letošnjem letu.

Tretja stopnja je modernizacija za srednje in dolgo obdobje z novo zasnovanim glavnim bojnim tankom po konceptu MGCS, ki bo zaključena v letu 2017, v njem pa bosta sodelovali Nemčija in Francija ter druge države, tank pa bo zamenjava za nemške leoparde in francoske leclerce.

Pripravil: B. Knific, foto: MainBattleTank

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki