Rusi pripravljeni na obsežno nadgradnja tankov T-90

by Urednik

OB UVEDBI T-14 ARMATA ŠE NADGRAJENI TANKI T-90

V ruskih oboroženih silah je operativnih približno 350 tankov T-90/T-90A, ruska vojaška in obrambna industrija pa imata velike načrte za glavni bojni tank T-90.

Poznavalec ruske obrambne industrije je za rusko državno tiskovno agencijo TASS povedal, da tank T-90M proryv dobiva dodaten nabor optoelektronskih nadgradenj. »Med mednarodnim forumom Armada 2021 so na statičnem delu Glavne agencije za avtomobile in tanke Ministrstva za obrambo Ruske federacije prvič predstavili glavni bojni tank T-90M proryv z dodatnim kompletom optoelektronskega sistema. To je bil eden prvih prototipov, ki bodo kmalu preizkušeni na vojaških vajah,« je dodall vir.

Prva serija tankov T-90M je bila dostavljena gardni tankovski vojski zahodnega vojaškega okrožja aprila 2020. Ti modeli očitno še niso imeli tega novega optoelektronskega sistema. Vir je še navedel, da bo rusko obrambno ministrstvo ovrednotilo to različico tanka in sprejelo končno odločitev o naročilu po koncu državnih poskusov.

Narava nadgradenj, ki jih predlagajo za T-90, ostaja precej nejasna. Prejšnje različice T-90 so vsebovale optoelektronski sistem aktivne zaščite štora-1, vendar pa ni jasno, kako je ta sistem izboljšan na teh novejših modelih. T-90M je najnovejša revizija ruskega T-90, tretje generacije glavnih bojnih tankov, ki je stopil v uporabo leta 1993. Nadgradnja M vključuje posodobljeno zasnovo kupole s sistemom za nadzor ognja kalina, nadaljnje izboljšave oklepa, najnovejšo različico priljubljenega sovjetskega/ruskega gladkocevnega topa 2A46M 125 mm in najnovejšo različico ruskega eksplozivnega reaktivnega oklepa relikt (ERA) v primerjavi s sistemom ERA kontakt ba prejšnjih modelih.

Celoten obseg paketa nadgradnje T-90M pa še ni dokončan, saj so nekateri dodatki še v pregledu. Ocenjujejo, da je trenutno v Ruski vojski operativnih 20 tankov T-90M, kar ne predstavlja kakšne pomembnejše bojne sile. Toda prvotni T-90 je združljiv z nadgrajenim T-90M in Ruska vojska načrtuje, da bo do sredine tega desetletja velik del obstoječe flote tankov T-90 in T-90A nadgradila na standard M.

Ruska prizadevanja za posodobitev tankov T-90 so v ozadju večjega projekta nabave glavnih bojnih tankov nove generacije T-14 armata, ki naj bi v serijsko proizvodnjo prišli okoli leta 2022.

Ruska glavna državna agencija za izvoz orožja Rosoboronexport je konec avgusta napovedala, da je v izdelavi tudi lahka različica T-90, in dodala, da bo tank namenjen izvozu.  »Rosoboronexport pričakuje proizvodnjo lažje različice tega tanka, prilagojeno zahtevam nekaterih tujih kupcev. To bo bistveno izboljšalo njegovo izvozno privlačnost,« so zapisali pri agenciji TASS.

Lažja različica T-90 bi lahko pomagala tanku, da bi bolje tekmoval s kitajskim novim lahkim tankom VT5 na mednarodnih izvoznih trgih, kar bi predstavljalo potencialno privlačno možnost za uporabnike, ki iščejo bolj mobilno alternativo zelo uspešni izvozni različici T-90S in njenim poznejšim, nadgrajenim različicam.  V ruskih oboroženih silah aktivno deluje približno 350 tankov T-90/T-90A, v skladišču pa je še nekaj sto enot.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki