Rusija naročila 10 samovoznih havbic 2S35 koalicija-SV

by Urednik

VEČJE DOBAVE HAVBIC KOALICIJA-SV ZA RUSKO VOJSKO PO LETU 2020

Rusko obrambno ministrstvo in Raziskovalni inštitut Burevestnik sta podpisala pogodbo za dobavo poskusne serije desetih najnovejših samovoznih topovskih sistemov 2S35 koalicija-SV (152 mm), je objavilo rusko obrambno ministrstvo na svoji spletni strani.

“Državna testiranja topov koalicija-SV bodo končana leta 2019. Trenutno je bila s proizvajalcem podpisana državna pogodba o dostavi testne serije desetih havbic,” so zapisali pri ruskem obrambnem ministrstvu. Dobave prvih serij novih havbic so predvidene za leto 2020.

V Ruski vojski načrtujejo z novimi težkimi samovoznimi havbicami 2S35 koalicija-SV (2S35 koalitsiya-SV) nadomestiti sedanje topovske sisteme 2S19 MSTA-S. Havbice koalicija so oborožene s topom kalibra 152 mm, sekundarna oborožitev pa je daljinsko upravljalni bojni modul z mitraljezom kalibra 12,7 mm in bombometi za dimne bombe 902B tucha.

Samovozna havbica koalicija-SV je bila prvič predstavljena na praznovanju dneva zmage v letu 2015. Takrat je bil topovski sistem nameščen na podvozju tanka T-72, v prihodnosti pa bodo jo bodo namestili na platformo armate.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki