Ruska havbica 2S35 koalitsiya-SV postavila nov rekord za kopensko topništvo – 70 km

by Urednik

RUSKA VOJSKA že TESTIRA NOVO HAVBICO KOALICIJA IN STRELIVO krasnopol

Ruska vojska je med testiranji novih (prototipnih) samovoznih havbic 2S35 koalitsiya-SV (sukhoputniye vojska) in novih granat postavila nov rekord za maksimalen doseg modernega artilerijskega (kopenskega) orožja, ki sedaj znaša kar 70 km.

Novo rusko samohodno havbico 2S35 koalitsiya-SV (koalicija-SV) so razvili iz podvozja havbice 2S19 MSTA, ki so mu dodali moderno kupolo z novim topom 2A88 152 mm, ki je še v razvojni fazi. Polnilni sistem havbice je avtomatski, havbica pa izstreljuje granate nove generacije: 9K25 krasnopol – lasersko vodljivi izstrelek kalibra 152 mm. Gre za kumulativno vodljivo strelivo (high-explosive long-range precision-guided munitions) z visoko stopnjo natančnosti in največjim dosegom 70 kilometrov.

Ko leti izstrelek 9K25 krasnopol proti cilju, se zadnja zložljiva krilca spremenijo v štiri premične krmilne površine skupaj s premičnimi krilci na prednjem delu izstrelka. Uporablja inercijsko vodenje do srednjega dela trajektorije, v zadnji fazi pa se usmerja s pomočjo polavtomatskega laserskega sistema vodenja, ko se izstrelek usmerja proti lasersko označeni točki (označevalni laser je nameščen na trinožcu).

Med vožnjo je cev samohodne havbice 2S35 koalitsiya-SV umeščena na pritrdišču na prednjem delo vozila.  Za samozaščito ima havbica tudi mitraljez 12,7 mm, pritrjen na vrhu kupole, na straneh kupole so po trije metalci dimnih bomb.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Mil.ru

SORODNE NOVICE:

Novi ruski tank T-14 armata, transportna oklepna vozila in oklepna bojna vozila

Rusko obrambno ministrstvo je prvič uradno prikazalo fotografske (popolne) posnetke povsem novih bojnih vozil, ki jih bodo prikazali na vojaški paradi na Dnevu zmage 9. maja na Rdečem trgu v Moskvi.

Ruska vojska že prejela 12 samovoznih havbic 2S35 koalitsiya-SV

Ruska vojska je v teh dneh prejela prvih 12 samovoznih havbic 2S35 koalitsiya-SV kalibra 152 mm, ki jih bodo uradno predstavili na Rdečem trgu 9. maja 2015 na vojaški paradi ob Dnevu zmage.

Povezani članki