Ruske strateške pridobitve v obdobju 2012 – 2018

by Urednik

VEČ KOT 200 NOVIH MEDCELINSKIH IN BALISTIČNIH RAKET

V obdobju od leta 2012 do 2018 je Rusija dobila 109 medcelinskih balističnih raket RS-24 yars in 108 podmorniških balističnih raket, je razkril ruski obrambni minister Sergej Šojgu povedal na seji obrambnega odbora s spodnjem domu ruskega parlamenta – Dumi, poroča ruska Zvezda TV.

Obrambni minister Ruske federacije je še dodal, da so ruske oborožene sile v tem obdobju dobile še nad 1000 bojnih reaktivnih letal in helikopterjev, ob tem pa še 61 vojnih ladij. Na podlagi izkušenj iz Sirije so jurišne helikopterje oborožili z lahkimi raketami dosega 15 km. Prav tako so v uporabo dobili nad 4000 sodobnih oklepnih vozil in tankov, pa tudi 57 satelitov. Praktično vsi pripadniki pehote in mornariških obalnih brigad pa so dobili novo bojno opremo ratnik-2.

Šojgu je še poudaril, da so od leta 2012 v vojski formirali 38 vojaških enot, ki so opremljene z več kot 2000 brezpilotnimi letalniki. Od letos pa naj bi se začeli opremljati z ofenzivnimi brezpilotniki srednjega doleta in z izvidniško-opazovalnimi sistemi. Na odboru za obrambo je Šojgu še poudaril, da bo obramba v letu 2019 dobila radarski sistem za opozarjanje, ki bo pokrival vse strateške smeri na ruskih mejah, začeli pa so se opremljati tudi z vesoljskih sistemom opozarjanja in vesoljskih bojnim sistemom.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki