Sistem aktivne oklepne zaščite trophy na tanku leopard 2

by Urednik

PREIZKUS ZAŠČITE TROPHY NA BOJNEM STRELJANJU

Rafael Advanced Defense Systems, ki je razvil in proizvaja  sistem aktivne oklepne zaščite trophy APS, je sporočil, da je sistem zaključil “serijo zahtevnih testov streljanja na tank leopard 2.”

Sistem aktivne zaščite trophy je v Nemčiji zaključil vrsto testov prestrezanja kot del načrta države za zaščito svojih tankov leopard, so povedali pri izraelskem proizvajalcu tega aktivnega sistema oklepne zaščite – APS  – Rafael Advanced Defense Systems. Izraelska vlada je sporočila, da je sistem dosegel stopnjo prestrezanja groženj, ki presega 90 odstotkov. Proizvajalec Rafael je sporočil, da je aktivni sistem oklepne zaščite trophy po dogovoru, doseženem februarja, zaključil “izzivne teste streljanja na tank leopard 2“. Sporazum sta podpisala izraelsko podjetje in nemški državni direktorat za obrambne raziskave in razvoj, ki je del nemškega obrambnega ministrstva.

Nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann sistem vgrajuje na tanke. Izraelski proizvajalec zagotavlja, da bodo sistemi dostavljeni v nekaj letih, vendar niti nemško obrambno ministrstvo niti Rafael nista navedla natančnega časovnega okvira.

»Napredek, ki ga dosega naša industrija v sodelovanju z nemškimi partnerji, bo dodatno okrepil zmogljivosti obeh naših obrambnih ustanov. Še naprej bomo delovali za napredek tehnoloških zmogljivosti in se pripravljali na vsak operativni scenarij in poglabljali naše odnose s partnerji po vsem svetu,« je po testih dejal izraelski obrambni minister Benny Gantz.

Sistem trophy je bil že nameščen na tanke abrams, prvi sisteme pa so dobavili oktobra 2019 v okviru partnerstva z Leonardom DRS. Aktivni sistem oklepne zaščite – AOPS – je razvil Izrael za zaščito tankov, kot sta merkava IV in njena oklepna izvedenka – transporter namer. APS je svoje prvo bojno prestrezanje doživel leta 2011. Pri Rafaelu pravijo, da se je trophy dokazal v boju proti izstrelkom in raketam in da je sistem nabral več kot milijon ur delovanja, vključno z več kot 5.400 uspešnimi terenskimi testi. Zdaj je izraelski proizvajalec tik pred pogodbo za serijsko proizvodnjo več kot 1800 sistemov.

Pripravil: B. Knific, foto: Ministrstvo za obrambo Izraela

Povezani članki