Srbija bo dan premirja – konec 1. svet. vojne – obeležila z vojaško vajo

by Urednik

SRBSKI ODGOVOR NA NAPOVED O USTANOVITVI OBOROŽENIH SIL KOSOVA?

V sklopu praznovanja zaključka prve svetovne vojne (11. november 1918) pripravlja Srbija velike vojaške vaje, je srbski obrambni minister Aleksandar Vulin izjavil za beograjski dnevnik Politika.

“Morda je za večino to dan premirja, za nas pa pomeni dan zmage, osvoboditve in zaradi tega smo vajo poimenovali Stoletje zmagovalca (Vek pobednika 1918-2018). Vaja bo potekala na več lokacijah hkrati, uporabljeno pa bo tudi bojno strelivo. Na petih lokacijah bo tako v vojaških manevrih sodelovalo 6000 pripadnikov Vojske Srbije s skupaj 469 bojnimi sistemi in 24 letali ter helikopterji, ki bodo simultano izvajali zahteven scenarij. Tako bodo prečili reko skupaj z bojno opremo in oborožitvijo. Letala bodo na eno strani bombardirala kopenske cilje in na drugi strani demonstrirala obrambo zračnega prostora. Artilerijci bodo demonstrirali udarnost in domet svojih orožij, oklepna bojna vozila bodo izvajala streljanje med premikom(vožnjo), pehota pa prikazala premičnost in hitrost, padalci pa v desantu prikazali sposobnost protiterorističnega delovanja in delovanja v najtežjih pogojih. Vojska Srbije bo demonstrirala simultano delovanje proti napadom na več prizoriščih hkrati ter reagiranje na različne vrste ogrožanja naše vernosti,” je v izjavi poudaril srbski obrambni minister Vulin.

Vojska Srbije se zato v zadnjih dneh množično pripravlja na vojaško vajo Stoletje zmagovalca 1918-2018 (Vek pobednika 1918-2018), katero bodo 10. novembra 2018 izvedli v čast praznovanja stote obletnice zmage v 1. svetovni vojni.

Vulinova napoved množične vaje je prišla samo par dni zatem, ko je kosovski parlament odobril paket treh zakonov, ki bodo osnova za desetletno obdobje transformacije Kosovskih varnostnih sil v Oborožene sile Kosova (o tem smo poročali v novici Kosovo vse bliže lastnim oboroženim silam). Ta korak so v Beogradu pospremili s kritiko in ga označili z grožnjo miru in neposredno grožnjo tako Srbom kot Srbiji. Vulin je dodal še, da na Kosovu vse dokler je v veljavi Resolucija Varnostnega sveta ZN 1244 ne morejo delovati druge oborožene sile kot KFOR.

Pripravila: Igor Božinovski, A. Knific, foto: Vojska Srbije

 

 

Povezani članki