Srbija razkazuje (vojaške) mišice

by Urednik

ODMEVI PO VOJAŠKI VAJI VEK POBEDNIKA 1918-2018

Srbija je proslavila dan premirja (v spomin na dan, ko se je 11.11. 1918 končala 1. svetovna vojna) z  doslej največjo vojaško vajo Stoletje zmagovalcev (Vek Pobednika) 1918–2018, ki jo je pripravila Vojska Srbije.

Z organizacijo vojaške vaje Stoletje zmagovalcev (Vek Pobednika) 1918–2018 so skušali prikazati pripravljenost, zmogljivosti ni ognjeno moč nacionalne armade, v katero so v zadnjem štiriletnem obdobju vložili veliko sredstev in jo sistematično posodabljajo.

Med vajo Vek Pobednika 1918–2018  so izvedli 10 bojnih streljanj na 10 različnih prizoriščih, vanjo pa so vključili vse veje vojske in oborožitev vseh rodov – več kot 8000 pripadnikov Oboroženih sil Srbije je uporabilo 645 bojnih sistemov, vključno s 100 glavnimi bojnimi tanki M-84A in 24 letali ter helikopterjih. Prizorišča vaje so bila Pasuljanske Livade, Pešter, Titel, Sremska Mitrovica, Zvorniško jezero, Medja, Veliki Jasterbac, Orešac, Borovac Vojaška akademija v Beogradu. Skupaj je bilo porabljenih kar 125 t streliva.

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je že v dneh pred vajo za beograjski dnevnik Politika napovedal, da bo Vojska Srbije prikazala, kako deluje v primeru posamičnih napadov iz različnih smeri in kako se odziva na različne vrste groženj in nevarnosti. Kopenska vojska je vajo izkoristila tudi za preverjanje uporabe nekaterih novih, nedavno nabavljenih oborožitvenih sistemov, ki jih ima v operativni rabi specialna brigada: večnamenski IR daljnogled proizvajalca Sefran-Sagemn JIM UC, Safran-Vectronixovo kompaktno dnevno-nočno opazovalno in lokacijsko enoto moskito, termovozijsko opazovalno napravo z infrardečim senzorjem velikega dosega ter barvni elektrooptični senzor FLIR Recon B29, Dedalove nočnoglede DVS-801 in opazovalni monokularno napravo  Zeiss/Hensdoldt spotter 60.

Kopenska vojska Srbije je na vaji ponovno prikazala doma razvita bojna sistema PASARS-16 terminator – samovozno kolesno hibridno artilerijsko vozilo 6×6, opremljeno z Boforsovim topom L/70 40 mm, opremljeno prav tako doma razvitim keramičnim zaščitnim oklepom, ter samovozno havbico Nora-B52 155mm/52, vgrajeno na osemkolesno vozilo (v operativno rabo bo havbica prišlo konec letošnjega leta).

Vojno letalstvo srbske vojske je prikazalo letalne sposobnosti osmih lovcev MiG-29 (od flote skupaj 10 lovcev, ki pa jo bodo po besedah vrhovnega poveljnika srbskih oboroženih sil in premierja Aleksandra Vulića konec marca prihodnje leto  razširili na 14 letal (dodali bodo še 4 lovce MiG-29, ki jih je Srbiji podarila Belorusija).

Vučić je med vajo za naslednje leto  napovedal še ‘’paket’’ ruskih oklepnikov v prihodnjem letu: 30 tankov T-72S in 30 oklepnih vozil BRDM-2 iz srbsko-ruskega sporazuma, pa tudi dve bateriji brezpilotnih bojnih letalnikov, ki jih je Srbija naročila pri ‘’kitajskih prijateljih’’. Kot je še napovedal Vučić, bodo v naslednjem letu dobili še devet Airbus Helicoptersovih helikopterjev H-145M (za vojsko in policijo) ob še 4 jurišnih helikopterjih Mi-35 in treh transportno-bojnih helikopterjih Mil Mi-17.

Ob komentiranju prihodnjih posodobitvenih načrtov za srbsko vojsko, je Vučić napovedal še večje število prenosnih orožij osa (90 mm) ter drugih raketnih sistemov. Tako je potrdil, da sta se s francoskim  predsednikom Macronom pred nedavnim pogovarjala o prenosnih raketnih sistemih zemlja-zrak mistral, ki jih proizvaja evropski raketni konzorcij MBDA.

Med vajo je bilo razvidno, da srbska kopenska vojska še vedno uporablja dva tipa zračno-obrambnih sistemov zemlja-zrak na mobilni platformi: infrardeče vodene rakete 9K31M strela-1M in  optično/infrardeče vodene rakete zemlja-zrak 9K35M strela-10M, prav tako pa srbska vojska uporablja prenosne raketne sisteme zemlja-zrak 9K38 igla.

Kot je ob vaji še poudaril Vučić, se vojska nobene države v regiji – z izjemo Romunije – po moči ne more primerjati s srbsko. Kot je še dejal, so približno enako močni kot Madžari, ostali pa precej zaostajajo, v zadnjem obdobju pa so občutno povečali moč vojske in naredili velik korak na tem področju.

Stoletje zmagovalcev 1918-2018 prihaja mesec dni zatem, ki so v kosovskem parlamentu sprejeli tri zakone, ki  Kosovu omogočajo osnovo za (deset let trajajočo) transformacijo – prehod obstoječih varnostnih sil z 2500 pripadniki v Kosovske oborožene sile s 5000 pripadniki. Korak je bil deležen velikih srbskih kritik, obrambni minister Vulin ga je označil kot grožnjo Srbiji, dodal pa še, da po resoluciji ZN 1244 edino legalno vojaško silo na Kosovu predstavlja KFOR.

Med prvo svetovno vojno, ki je trajala od leta 1914 do leta 1918, je bila Srbija na strani antante. V popolni odsotnosti celovitih in sistemiziranih podatkov o žrtvah, obstaja samo ocean srbskih žrtev med to vojno. Po ocenah, predstavljenih na pariški mirovni konferenci leta 1919 je Srbija imela 1,25 milijona žrtev, od tega nad 400.000 vojakih, ostalo pa so bili civilisti. Na osnovi teh ocen je Srbija med prvo svetovno vojno izgubila 27,78 odstotka populacije, kar jo uvršča med države z največ žrtvami v veliki vojni.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Vojska Srbije

 

Povezani članki