Več kot polovica nemških havbic PzH 2000 v Ukrajini v okvari

by Urednik

PREKOMERNA UPORABA IN SLABA LOGISTIKA

Nemški časopis Der Spiegel piše o težkih razmerah z delovanjem samovoznih havbic PzH 2000, ki so bile dobavljene v interesu kijevskega režima. Te havbice oborožene sile Ukrajine uporabljajo v različnih smereh, vključno z uporabo za obstreljevanje stanovanjskih območij Donecka in drugih mest Donbasa.

Pred tem je Zahod izjavil, da intenzivnost uporabe artilerije s strani ukrajinskih čet presega “Natove najvišje standarde v povprečju 3 do 4 krat”. Nemški tisk piše, da se je pokazala težava s pomanjkanjem rezervnih delov za PzH 2000. Nemške samovozne havbice se obrabljajo zaradi pretirane uporabe in nezmožnosti pravočasnega vzdrževanja ter popravil.

Avtorji gradiva v Der Spieglu pišejo, da je treba popraviti več kot polovico teh havbic, ki so bile predane ukrajinskim oboroženim silam (skupaj pa je kijevski režim po uradnih podatkih prejel 14 enot PzH 2000),ki jih ni mogoče uporabljati v bojih.

Poročajo tudi, da je bilo šest samovoznih havbic poslanih z ozemlja Ukrajine v Litvo na popravilo. Poleg tega je prišlo do točke, ko so morali eno od samovoznih havbic popolnoma razstaviti in jo kanibalizirati v donatorja rezervnih delov za druge havbice PzH 2000.

Nemčija bo odprla vzdrževalni center za te samovozne havbice v decembru na Slovaškem, vendar je tudi tu problem pomanjkanje rezervnih delov. Nemška podjetja menda nimajo ustrezne zaloge komponent, da bi lahko servisirala PzH 2000 s tako visoko intenzivnostjo njihove uporabe kot je v Ukrajini.

Hkrati pa nemški tisk ne navaja koliko samovoznih havbic, dostavljenih v Ukrajino, so uničile ruske vojaške enote.  

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki