Velika Britanija krepi obrambo Falklandskih otokov

by Urednik

ARGENTINA KUPUJE BOJNA LETALA, VELIKA BRITANIJA KREPI OBRAMBO FALKLANDOV

Britanski načrt krepitve vojaških zmogljivosti na Falklandskih otokih (argentinsko: Malvinski otoki) se je začel z izbiro pogodbenega partnerja, ki bi na otočju postavil novi kopenski zračnoobrambni sistem.

Britanski obrambni minister Michel Fallon je pred dnevi Parlamentu predložil v potrditev načrt, ki bo britansko vojaško prisotnost na tem atlantskem otočju ponovno  povečal. Kot je za BBS povedal britanski obrambni minister, bodo Britanci zmogljivosti na Falklandih posodobili zaradi mogočih groženj. Vse to zaradi tega, je izjavil minister Fallon, da bodo enote in njihovi pripadniki na tem otočju dobili ustrezno zračno in pomorsko obrambo.

Britanija je storila že kar nekaj korakov v smeri posodobitve zračnoobrambnih zmogljivosti Falklandov, eden je tudi razpis za pogodbenika za postavitev zračnoobrambnega sistema. Naj spomnimo, da se je v letu 1982 (ministrska predsednica Velike Britanije je bila takrat Margareth Teacher – “železna lady”) vnela vojna za suverenost nad oddaljenim otočjem v Atlantiku, katerega najštevilčnejše “prebivalstvo” so predstavljale ovce, med Veliko Britanijo in Argentino, ki sta si lastili sicer redko poseljeno, a strateško  vojaško in – zaradi morebitnih nahajališč podmorskih nafte – gospodarsko pomembno otočje.

Britanci so otočje imenovali Falklandi, Argentici pa Malvini, zaradi Falklandske vojne (šp.: Guerra de las Malvinas), ki je trajala od 2. aprila do 7. junija 1982, pa sta državi za dolgo vrsto let prekinili takšne in drugačne stike. Britanci so bili v tej vojni uspešnejši navkljub skoraj 12.700 km oddaljenosti od Velike Britanije. Vojno so dobili zaradi spretnejše taktike in uporabe takrat sodobnih bojnih sistemov – letalonosilke, vojnih ladij, sodobnih raket ladja-zrak in ladja-ladja ter tudi palubnih jurišnikov VSTOL (navpičen/kratek vzlet in pristanek) sea harrier, pa tudi zaradi velikih notranjih nasprotij znotraj argentinskih oboroženih sil (predvsem med vojno mornarico in vojnim letalstvom) in zastarelih ter manj zmogljivih argentinskih oborožitvenih sistemov (izjema so bili (palubni) jurišniki francoskega porekla super etendard, opremljeni z učinkovitimi protiladijskimi raketami AM-39 exocet).

Britanci so se že v februarju letos posvetovali z Lockheed Martinom, Northrop Grumannom in Saabom (ter nekaj manj znanimi proizvajalci) o nameščanju zračnoobrambnih zmogljivosti na Falklandih. Investicija bo po ocenah vredna med 100 in 250 milijoni funtov. Sistem bo opremljen z novimi raketami zemlja-zrak, ki jih je razvil evropski raketni koncern MBDA, in radarjem Saab giraffe, kakršnega britanska vojska že uporablja. Odločitev o izbiri naj bi padla v letu 2016.

Novi sistem naj bi zamenjal zastareli britansko zračnooobrambni sistem rapier, ki bo na tem atlantskem otočju nameščen do leta 2020. Vzrokov za nemstitev novih obrambnih sistemov je po vsej verjetnosti več: okoli Falklandov naj bi bila potencialno bogata najdišča nafte, Argentinci se spogledujejo z nabavo bojnih letal dolgega dosega Su-24, poleg tega pa nikoli niso zacelili rane po izgubljeni vojni za Falklandsko otočje leta 1982. Britanci trenutno branijo otočje z raketami rapier in nekaj lovci typhoon.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki