ZDA pošilja tanke abrams v skladišča orožja na Norveškem

by Urednik

AMERIČANI KREPIJO SVOJE SILE V SEVERNI EVROPI

Ameriška vojska ima na Norveškem vsaj 6 skladišč za svoje oborožitvene sisteme, vanje pa so sedaj poslali tudi glavne bojne tanke M1A1 abrams, pehotna oklepna vozila in izkrcevalne ladje.

Ameriško vojaško tovorno ladjo USNS PFC Dewayne T. Williams pričakujejo 10. avgusta 2014 v majhnem norveškem mestecu Namdalseid, kamor bo pripeljala glavne bojne tanke, oklepnike in vojaške izkrcevalne ladje, poroča norveški lokalni časopis Adresseavisen.

Tovor bo vključeval glavne bojne tanke tretje generacije tipa M1A1 abrams s katerimi bo Ameriška vojska nadomestila tovornjake in oklepna transportna vozila, ki so sedaj shranjeni v ameriških gorskih skladiščih orožja v centralni Norveški. ZDA naj bi zamenjala vojaško opremo shranjeno na Norveškem na podlagi izkušenj iz Iraka in Afganistana, poroča norveški časopis Aftenposten.

Vsekakor je pošiljka novega orožja v norveška skladišča povezana s krizo v Ukrajini, po besedah Bretta Ulriksena, raziskovalca norveškega Inštituta za mednarodne zadeve, pa ta novost pomeni znak za ameriško mračno napoved o prihodnosti Evrope.

ZDA oz. Ameriška vojska je v času hladne vojne zgradila na norveškem (vsaj) šest skladiščnih enot za svojo opremo, kar je bilo že v tistem času predmet polemik. Prva ameriška vojaška ladja z vojaško opremo je prispela na Norveško v sredini 80-ih in se srečala z demonstracijami lokalnih prebivalcev in ostrimi kritikami sovjetskega tiska, so zapisali v časopisu Adresseavisen. V zadnjem desetletju pa ni več nasprotovanj prisotnosti ameriške vojaške opreme na Norveškem, potem ko se  je leta 2006 tudi leva Socialistična stranka, ki je nasprotovala članstvu v zvezi NATO (Norveška je ena izmed ustanoviteljic), strinjala s podpisom podaljšanja dogovora za shranjevanje orožja Ameriške vojske.

ZDA imajo na Norveškem skupno (vsaj) šest skladiščnih enot, ki se nahajajo v gorah osrednje regije Trøndelag. Poleg tega se ameriška vojaška oprema hrani tudi v dveh norveških letalskih bazah na tem območju, eno skladišče je na mednarodnem letališču v Trondheimu, ki je tretje največje norveško mesto.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki