Lockheed Martin kupil proizvajalca helikopterjev Sikorsky Aircraft

by Urednik

»UMRL« ŠE EN LEGANDARNI LETALSKI (HELIKOPTERSKI) PROIZVAJALEC

Lockheed Martin Corp. je od United Technologies odkupil helikopterskega proizvajalca Sikorsky Aircraft, ki na trgu v zadnjih desetletjih nastopa tudi z večnamenskim helikopterjem UH-60 black hawk oz. S-70. Zanj so odšteli nič manj kot 8 milijard dolarjev.

S tem je Lockheed zavzel prestol med ameriškimi (in svetovnimi) proizvajalci orožja in  oborožitvenih sistemov, dandanes ima tako v proizvodnji dva zelo vroča letalska sistema: helikopterje UH-60 black hawk in bojno letalo generacije F-35. S tem bo še povečal svoje prihodnje v primerjavi z ameriškimi tekmecema Boeingom in Northrop Grummanom, skupaj bo Lockheed Martin tako dosegel 45 milijard dolarjev prihodkov na letni ravni.

Samo ocenjena vrednost najdražjega projekta v letalski zgodovini – bojnega letala F-35 – bo dosegla 391 milijard dolarjev. Ko bodo pri Lockheed Martinu vključili v proizvodnjo še legendarne helikopterje UH-60 black hawk, bo paleta njihovih proizvodov obsegala vse od letal in helikopterjev do satelitov in vojnih ladij.  Gre za Lockheedovo prvo pridobitev po nakupu Martin Marietta Corp (vesoljski sistemi) za približno deset milijard dolarjev pred dvema desetletjema. Zaenkrat sta se komentarjev vzdržala tako Lockheed Martin kot United Technologies.

Za Sikorskyja se je ogreval tudi Textron – krovna družba proizvajalca helikopterjev Bell, toda zaradi naraščanja cene družbe Sikorsky je misel na to opustil, vzrok temu pa je tudi zmanjšan obseg prodaje helikopterjev zaradi manjšega povpraševanja po helikopterjih v naftnem in plinskem sektorju.

V Pentagonu so ob napovedih prodaje Sikorskyja zatrdili, da bodo pozorno proučili vse podrobnosti v zvezi s prodajo tega proizvajalca helikopterjev. Ker helikopterjev doslej Lockheed ni proizvajal, izvedenci tudi ne pričakujejo kakšnih težav zaradi konkurenčnosti. Nekateri pa v tem vidijo tudi začetek druge konsolidacije ameriške obrambne (oborožitvene) industrije po koncu hladne vojne v devetdesetih letih. Poslej sta ostala praktično nedotaknjena samo projekta Boeinga CH-47 in pa Bellovega konvertiplana V-22, sta pa Bell in Sikorsky že združevala moči ter zmogljivosti v okviru projekta helikopterja nove generacije za ameriške oborožene sile.

Sikorsky je lani v okviru industrijskega giganta United Technogies prodal za 7,5 milijarde dolarjev proizvodov (skupni prihodki United Technologies so znašali 65 milijard dolarjev, vendar ne samo s proizvodnjo oborožitvenih in obrambnih sistemov – proizvajajo na primer tudi motorje Pratt & Whitney ter dvigala Otis). Sikorskyu je letošnjem prvem četrtletju operativni profit upadel za 11 odstotkov, za 7 odstotkov pa prodaja, v mesecu juniju pa so zaradi konsolidacije podjetja odpustili 1400 zaposlenih. Sikorsky je del United Technologies postal že davnega leta 1929.

Sikorsky Aircraft Corp. je ameriški proizvajalec letalnikov iz Stradforda v državi Connecticut ustanovljen že leta 1925, leta 1929 pa se je podjetje pridružilo United Technologies. Ustanovil ga je ukrajinski emigrant, izumitelj, letalski inženir  in konstruktor Igor Ivanovich Sikorsky (iz Kijeva). Leta 1913 je konstruiral prvo rusko štirimotorno letalo (ruski vitez) in leta 1914 prvo rusko potniško letalo (Ilja Muromec). V ZDA je emigriral leta 1919, leta 1923 pa ustanovil svoje podjetje. Leta 1939 je skonstruiral prvi uporabni helikopter Vought-Sikorsky VS-300 in z njim poletel, pozneje ga je predelal v model Sikorsky S-4, ki je bil prvi helikopter na svetu v serijski proizvodnji.

Pripravil: B. Knific, foto: Sikorsky, Military Forum

Povezani članki