Na Poljskem strmoglavil lovec Mig-29

by Urednik

ŽE TRETJA NESREČA POLJSKEGA LOVCA MIG-29 V DVEH LETIH

V ponedeljek, 4. marca 2019, je nekaj po 13. uri v bližini mesta Stoczek  le nekaj minut po vzletu strmoglavilo lovsko letalo MiG-29 iz flote Poljskih letalskih sil (Siły Powietrzne).

Lovec MiG-29, ki je strmoglavil na vzhodu države, je sicer del eskadrilje 23. taktične letalske baze Poljskih letalskih sil iz Mińsk Mazowiecka. Letalo je strmoglavilo kmalu (približno 5 minut) po vzletu iz letališča. Lovec MiG-29 je bil po nekaterih podatkih na preizkusnem poletu po opravljenem servisu. Preiskovalci nesrečo že preiskujejo.

Pilot se je pred strmoglavljenjem katapultiral iz letala in so ga prepeljali v vojaško bolnišnico Szaserów v Varšavi, njegovo stanje pa naj bi bilo stabilno. Lovec MiG-29 je sicer strmoglavil v gozd in zanetil požar, ki pa so ga lokalni gasilci pogasili.

Poljske letalske sile (Siły Powietrzne) imajo v svoji floti še 27 lovcev MiG-29A/UB (kot tudi 32 lovskih bombnikov Su-22), ki pa jih želijo v okviru programa harpia v naslednjih letih nadomestiti z novimi, zahodnimi letali – v zadnjem obdobju se govori celo o nakupu lovcev 5. generacije F-35. Velika možnost pa je, da se bodo odločili za nakup lovcev F-16, saj imajo v svoji že 48 ameriških večnamenskih lovcev F-16C/D.

V zadnji letih sta sicer na Poljskem že strmoglavila dva lovca MiG-29. V decembru 2017 je v bližini 23. letalske taktične letalske baze Minsk Mazowiecki strmoglavil lovec MiG-29 , pilot se je pred trkom s tlemi katapultiral in preživel, drugi pa v juliju 2018 v bližini mesta Paslek, nesreče pa izkušeni poljski pilot, ki se je pred strmoglavljenjem še uspel katapultirati iz letala, ni preživel.

Pripravil: B. Knific, foto:  YouTube

Povezani članki