NATO izgubil podporo Nemčije na meji z Rusijo?

by Urednik

NEMŠKI LOVCI EUROFIGHTER TYPHOON NISO BOJNO OPERATIVNI

Nemška vojska (Bundeswehr) je ​​zaradi “novih resnih težav” ostala samo s štirimi operativnimi bojnimi letali Eurofighter typhoon,  zato Nemčija ta trenutek ne more izpolniti svojih obveznosti do zveze Nato in sodelovati v “realnih operacijah” na vzhodni meji zavezništva, piše nemški časopis Spiegel.

Kot piše nemški časopis, gre za dejal tehnične napake v sistemih za samozaščito, ki so jih dodali na bojna letala Eurofighter typhoon nemškega vojnega letalstva.

Od 128 letal Eurofighter typhoon, ki jih ima nemška Luftwaffe, bi jih le nekaj lahko sodelovalo v operacijah Nata v primeru pravega vojaškega konflikta, Berlin pa tako ne bi mogel izpolniti svojih temeljnih obveznosti do Severnoatlantskega zavezništva, še navaja “Spiegel”.

Časnik navaja nemško obljubo, da bo Natu na voljo 82 bojnih letal Eurofighter typhoon v primeru kriznih razmer. Ne glede na navedeno pa Bundeswehr trdi, da  vsa  letala ustrezajo zahtevam. Kljub temu, da je sistem za samozaščito pomanjkljiv, letala lahko sodelujejo v testnih poletih in vojaških vajah, vendar je izključena uporabo teh letal v realnih operacij, kot so na primer, za patruljiranje v zračnem prostoru vzhodne meje zveze Nato, zaključuje nemški časopis.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki