Nemčija načrtuje nakup 93 lovcev typhoon in 45 F/A-18

by Urednik

NAKUP AMERIŠKIH LOVCEV NUJEN ZA NOŠENJE JEDRSKEGA OROŽJA

Nemčija namerava kupiti 93 lovcev Eurofighter typhoon in 45 ameriških F/A-18 za zamenjavo starih bojnih letal, je nedavno dejala nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer in ob tem poudarila, da z nakupom ameriških letal izpolnjujejo zahteve zveze Nato.

Med vse večjimi kritikami glede odločitve o vključitvi ameriških letal v floto Nemških letalskih sil je ministrica za časnik Sueddeutsche Zeitung povedala, da so lovci F/A-18 (od tega 30 v različici F/A-18 super hornet in 15 v različici za elektronsko bojevanje EA-18G growler) potrebni kot “premostitvena tehnologija”. Ob tem je Kramp-Karrenbauerjeva poudarila, da bodo eurofighterji ostali “hrbtenica Luftwaffe”.

Nemčija sicer s Francija razvija naslednika letala typhoon – šlo bo za letalo 5. generacije, ki so ga poimenovali Letalski bojni sistem prihodnosti (FCAS – Future Combat Air System), ki pa naj bi operativen šele okoli leta 2040. Do tedaj naj bi tako jedrske zmogljivosti Nemških letalskih sil omogočili ameriški lovci F/A-18.

Za upokojitev sedanje flote letal tornado mora Luftwaffe (Nemške letalske sile) ohraniti določene zmogljivosti – predvsem z zmogljivostjo oborožitve z jedrskimi bombami (B61), kar pa po besedah nemške ministrice Kramp-Karrenbauerjeve trenutno ponujajo le ameriški proizvajalci oz. njihova bojna letala.

V pismu obrambnemu parlamentarnemu odboru je ministrica poudarila, da bodo letala ameriškega proizvajalca Boeing omogočila Nemčiji, da izpolni zahteve zveze Nato glede zmogljivosti ob0rožitve z  jedrskim orožjem.

Trenutno je precej zastareli dvomotorni lovski bombnik tornado (nastal v okviru konzorcija Panavia v sodelovanju med Nemčijo, Veliko Britanijo in Italijo) z gibljivimi krili edini tip letala v floti Luftwaffe, ki je certificiran za “nošenje” jedrskega orožja.

Pripravil: A. Knific, foto: RAAF

 

Povezani članki