Nemčija – od lovca tornado, F/A-18 in typhoon do F-35

by Urednik

ZAPLETEN NEMŠKI PROJEKT ZAENJAVE LOVCA TORNADO

Nemčija mora pri odločanju o zamenjavi za lovce tornado upoštevati tako domače interese, kot tudi program možnosti oborožitve z ameriškim jedrskim orožjem.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je pripravila poročilo in bo kmalu v obravnavo predložila dve kontroverzni orožji, poročata tiskovna agencija DPA in časnik Die Zeit.

Novi orožji za Nemško vojsko sta povezani predvsem z zahtevami Nata, ki se nanašajo na oborožitev držav članic zavezništva. Vladna koalicija v Nemčiji ne more izpolnjevati zahtev Nata in projekta preoboroževanja, ki so v pretekli sestavi Bundestagu povzročili zelo protislovne reakcije, zato so se znova znašli v središču pozornosti.

Največ pozornosti so pritegnila posvetovanja o projektih obrambne ministrice  Christine Lambert s kanclerjem Olafom Scholzom. Takrat so se začeli vmešavati še drugi. Gre ponovno za lovce tornado, saj se je že predhodnica Lambrechtove na ministrskem mestu Annegret Kramp-Karrenbauer odločila za nakup bojnega letala F/A-18 super hornet od ZDA kot naslednika letal tornado.

Dvomotorno bojno letalo z gibljivimi krili tornado, ki so ga v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja razvili strokovnjaki nemškega podjetja Messerschmitt-Belkov-Blom, britanskega British Aerospace in italijanskega Alenia Aeronautica v okviru mednarodnega konzorcija Panavia, je dejansko zastarelo in ga je treba zamenjati, najmlajši lovci tornado so bili narejeni leta 1998. Izdelovali so dve različici letala: lovski bombnik tornado IDS in prestreznik tornado ADV. Pred približno desetimi leti so vse prestreznike iz uporabe in jih razgradile vse operativne države, očitno je zdaj prišla vrsta še na  lovske bombnike tornado.

Uporabniki pravijo, da je bil tornado sicer dobro letalo, ki je sodelovalo v več vojaških spopadih našega časa, a žal je njegov čas potekel, poleg tega pa je pregrešno drago za vzdrževanje (zanimivo, da ga je pred več kot desetletjem znani slovenski lobist skušal »vsiliti« Slovenski vojski iz nemških viškov – op.ur.).  

Ob tem se je v Nemčiji pojavilo vprašanje, zakaj ga ne bi mogel nadomestiti »domači« Eurofighjter typhoon.  Navsezadnje to letalo več kot izpolnjuje sodobne bojne zahteve sodobnosti, je že precej časa  v uporabi tudi v Nemčiji, zagotovo ni bistveno slabše od F/A-18 super hornet, ki ga je nekdanja nemška obrambna ministrica Kramp-Karrenbauer tako želela pridobiti. V nekaterih pomembnih parametrih, kot sta hitrost in doseg, typhoon celo presega ameriškega tekmeca super horneta. Prav tako sredstva za nakup ne bi odšla v tujino, saj bi precejšen del ostal v Nemčiji, ki je partnerica v špansko-britansko-italijansko-nemškem projektu Eurofighter typhoon.

V čem je bistvo vseh nesoglasij v zvezi z dilemo ali evropsko ali ameriško bojno letalo za nemško Luftwaffe? Obstaja namreč koncept »sodelovanja z ZDA pri jedrskem orožju.«  Poznan je  program, po katerem je letalstvo Bundeswehra preprosto dolžno, če je potrebno, na svojih nositi ameriško jedrsko oborožitev. Natov koncept jedrskega odvračanja predvideva, da imajo zavezniki v primeru vojne dostop do ameriškega jedrskega orožja, torej morajo biti sposobni samostojno prenašati bombe do cilja. Typhoon ni primeren za tovrstne operacije, saj za takšne naloge ni ne opremljen in ne certificiran,  izkazalo pa se je tudi, da bi bila nadgradnja Eurofighterjevega typhoona za nošenje in uporabo jedrskega orožja povezana s precejšnjimi  težavami in v bližnji prihodnosti ni izvedljiva. Težko je reči, zakaj se Natu tako mudi, Nemčija pa se je v zvezi s tem že pred časom znašla pod pritiskom.

Po pogovorih Scholza z Lambrechtovo je bilo v Združene države oddanih več testnih povpraševanj. Cilj je bil dodatno razjasniti, ali bi lahko bil nakup sodobnejšega letala F-35 učinkovitejša tako bojna kot gospodarska alternativa. Torej se je Nemčija znašla pred dilemo, v kateri zmogljivost prenašanja ameriških jedrskih bomb ali raket pomeni eno plat, denar, ki v tem primeru ne bo šel za domače  Eurofighterjeve lovce, pa drugo. Dejansko pa v Nemčiji zdaj potekajo prizadevanja v smeri, da bi typhoon nadomestil tornada tudi  v drugi zelo zapleteni in uporabni zadevi – letalih za elektronsko bojevanje.

Tornado se je izkazal za zelo široko uporabno letalo. Ameriške jedrske bombe B61 so lahko nosila letala tornado, prirejena za elektronsko bojevanje. Vendar se je trenutna nemška vlada odločila, da bodo tornade »upokojili« in jih zamenjale v času mandata te vladne sestave.

Ostaja torej samo še dokončna odločitev, s katerimi letali jih nadomestiti.  Ali – kot možnost – koliko F-35 bo kupljenih posebej za program nošenja ameriških jedrskih bojnih glav in kakšno letalo bo zagotovljenih za naloge elektronskega bojevanja.
Eden od prejšnji načrtov za sodelovanje Nemčije pri nošenju ameriških jedrskih bojnih glav je predvideval nakup 30 različic ameriških lovcev F/A-18 super hornet, 15 letal EA-18G v različici za elektronsko bojevanje growler pa naj bi jih pokrivalo naloge bojevanja proti nasprotnikovi zračni obrambi z elektronskimi bojnimi sredstvi.

Pripravil: B. Knific, foto: Luftwaffe

 

Povezani članki