Nizozemska naročila še 6 lovcev F-35

by Urednik

IN DODATNA 4 BREZPILOTNA LETALA REAPER

Nizozemsko obrambno ministrstvo je razkrilo načrte za pospešitev nakupa dodatnih šestih lovskih letal F-35 in še štirih brezpilotnih letal MQ-9 reaper.

Dodatni nakup 6 letal F-35 bo povečal floto teh lovcev v Kraljevih nizozemskih letalskih silah na 52 letal, medtem ko se bo flota brezpilotnikov reaper povečala na 8 letalnikov.

Medtem ko je bilo povečanje števila napovedano že v obrambnem memorandumu države 2022, je obrambno ministrstvo zdaj sporočilo, da želi letalo naročiti čim prej, predvsem zaradi preobremenjenega obrambnega trga.

Da bi dobava šestih dodatnih lovcev F-35 potekala v letu 2025, bo morala Nizozemska naročilo oddati do sredine julija 2022. Če jim to ne uspe, bodo popolnitev tretje eskadrilje lovcev F-35 in dodatne operativne možnosti odložene za najmanj 2 leti, kar je deloma posledica tudi povečanega svetovnega povpraševanja po lovskih letalih F-35, so sporočili iz nizozemskega obrambnega ministrstva.

Dodatna brezpilotna letala MQ-9 reaper kupujejo Nizozemci zaradi operativnih potreb. Ker se proizvodna linija trenutne različice (MQ-9A) bliža koncu, so ZDA nakazale, da je zato treba naročilo oddati najkasneje do 31. avgusta.

Treba je opozoriti, da orožje za F-35 in MQ-9 reaper ni del tega nakupa. O teh nakupih bodo po rednih postopkih razpravljali v letu 2023, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki