Nova ruska akrobatska letalska skupina z letali Jak-130

by Urednik

Nova akrobatska letalska skupina Ruskega vojnega letalstva z 12 dvosedi Jak-130

Nova ruska akrobatska letalska skupina bo nastope izvajala z dvanajstimi lahkimi šolskimi bojnimi letali Jakovljev Jak-130, ki jih bomo morda lahko videli že v prihodnjem letu.

Kot je na aerosalonu v Singapurju (Singapore Airshow 2014) izjavil predsednik ruskega letalskega proizvajalca Irkut Oleg Demčenko, so decembra lani podpisali sporazum z ruskim obrambnim ministrstvom, po katerem bo imela nova, tretja ruska vojaška akrobatska skupina 12 dvosedih šolsko-jurišnih letal Jak-130. Irkut bo po njegovih besedah teh dvanajst letal dobavil v letošnjem (5) in prihodnjem letu (7), da bodo tako lahko formirali akro skupino. Nameščena bo v šolskem letalskem centru v Borisoglebsku v osrednji Rusiji. Preizkuševalni pilot Oleg Kononenko, ki je pilotiral letalo Jak-130 tudi med demonstracijskimi nastopi na aerosalonu v Singapurju, je že šest mesecev usposabljal inštruktorje za ta letala v omenjenem letalskem centru. Ime nove akrobatske letalske skupine zaenkrat še ni znano.

Jak-130 (Yak-130) je dvosedo šolsko-bojno (lahko) letalo s podzvočno hitrostjo, razvili pa so ga v konstrukcijskem biroju Jakovljev. Prvi Jak-130 je prišel v operativno rabo leta 2009. »Zahodno« verzijo tega letala – italijanski Aermacchi M-346 – so naročili Italijani (15), dobivajo pa ga tudi Izraelci (39), naročili pa so jih še Poljaki (6 – l. 2016) in Singapur (12).

Formaciji letal Jak-130

Rusija dobiva tako še eno vojaško akro skupino. Najznamenitejša so Ruski vitezi, ki letijo s štirimi letali Suhoj-27P (enosedi) in dvema dvosedoma Su-27UB flanker. Druga vojaška akro skupina so Striži, ki jo sestavlja šest lovcev MiG-29 fulcrum. Predlani je polovica – trojka – te skupine nastopila v srbski Batajnici ob stoletnici srbskega vojaškega letalstva, rezultat tega je tudi spogledovanje srbskega vojnega letalstva s posodobljeno izvedenko lovca MiG-29SM.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Solo nastop letala Jak-130 na letalskem salonu v Singapurju 2014

Povezani članki