Novi ameriški strateški bombnik LRS-B bo razvil Northrop Grumann

by Urednik

PODROBNOSTI O NOVEM AMERIŠKEM BOMBNIKU OSTAJAJO SKRIVNOST

Ameriške letalske sile (USAF) so za konstruktorja in proizvajalca prihodnjega ameriškega strateškega bombnika (LRS-B) izbrale Northrop Grumann, naročili pa so že 21 letal in sicer po ceni 511 milijonov USD za letalnik.

Tako ameriško obrambno ministrstvo še naprej tradicionalno pomaga vzdrževati in ohraniti pri življenju nekaj strateških konstruktorskih, inženirskih in razvojnih hi-tech jeder vojaške industrije (naj omenimo poleg Northropa še vsaj dva letalska proizvajalca »velikega kalibra« Boeing in Lockheed Martin).

Northrop Grumann je ob tem zavrnil objavo orografije – skice novega strateškega bombnika USAF. Novi bombnik bo zamenjal sedanje sorodno letalo B-2 spirit, po vsej verjetnosti pa tudi bombnike B-52 izpred šestih desetletij. Kot napovedujejo, naj bi bila cena posameznega bombnika 511 milijonov dolarjev.

Kot poročajo uradni viri, so Ameriške letalske sile (USAF) izbrale proizvajalca Northrop Grumann v tekmi za naročilo novega bombniga dolgega dosega (LRS-B – Long Range Strike-Bomber) pred konkurenčnim moštvom Boeing – Lockheed Martin.

Ameriška državna sekretarka za letalske sile Deborah Lee James je izjavila, da je novi bombnik – LRS-B – ključnega pomena za ameriško jedrsko odvračanje zaradi zastarelosti obstoječe bombniške flote.

Posel z LRS-B ima dva dela: pogodbo o fazo inženiringa in razvoja (EMD), v katerega je vključena izdelava 21 od skupaj 100 letal po fiksni ceni. Cena te faze bo predvidoma 21,4 milijarde USD (po cenah iz leta 2010), medtem ko je ocenjena vrednost za dobavljeno letalo 511 milijonov USD (ali 564 milijonov za letalo po cenah za leto 2016), trdijo uradni krogi.

Uradni predstavniki so tudi zavrnili odgovor na vprašanje, koliko od prvih 21 letal bo namenjenih testiranju. Prav tako niso razkrili oblikovalskih in zmogljivostnih podrobnosti letala, niti odkrili pogodbenih in dobaviteljskih partnerjev v projektu. Northrop Grumann pa je zavrnil predstavitev slike – skice omenjena novega strateškega bombnika dolgega dosega – LRS-B.

Pripravil: B. Knific, foto: Northrop Grumann

Povezani članki