Od več kot 100 podjetij jih bo v Ukroboronpromu ostalo največ 65

by Urednik

PRESTRUKTURIRANJE UKRAJINSKE OBRAMBNE INDUSTRIJE

Od več kot 100 podjetij, ki so zdaj del ukrajinskega državnega obrambnega konzorcija Ukroboronprom, bo le še med 60 in 65 podjetij ostalo v reformiranem obrambno-industrijskem kompleksu Ukrajine, je v intervjuju za Radio Liberty izjavil ukrajinski minister za strateško industrijo Oleg Urursky.

»Danes je več kot 100 podjetij, ki so del Ukroboronproma,  spadajo pa v tri kategorije: v prvi kategoriji so tista, ki so popolnoma izgubila vse vezi z obrambno industrijo in niso imela resnih sredstev. Ta skupina je bila oblikovana  in gre v državni premoženjski sklad s poznejšo privatizacijo ali likvidacijo. V drugem delu so tista podjetja, ki bi morala iti v sklad državne lastnine, v njem so podjetja, ki tudi niso več povezana z obrambno industrijo, imajo pa resno premoženje…, to je približno skupina 40 podjetij. Hrbtenica podjetij pa ostaja, ta bodo tvorila osnovo državne obrambne industrije. Gre za približno 60 do 65 podjetij, ki bodo razdeljena na holdinge po smereh. Vsa ta podjetja so podvržena korporatizaciji, vsa bodo v 100-odstotni lasti države.«

Še pred to izjavo ukrajinskega ministra Ururskya je novi predsednik uprave državne  obrambne  korporacije Ukroboronprom Jurij Gusev izjavil, da bo prihodnje leto ”ta skrb ukinjena”. Podprl je namreč državni koncept preoblikovanja Ukroboronproma v dva gospodarski veji: Obrambni sistemi Ukrajine in Letalski sistemi Ukrajine.

Pripravil: B. Knific, foto: Ukrinform

 

Povezani članki