Osem članic zveze NATO želi ustanoviti nove sile za hitro posredovanje

by Urednik

NOVE NATOVE SILE ZA HITRO POSREDOVANJE

Sedem evropskih držav članic zveze Nato in Kanada načrtujejo ustanovitev novih sil za hitro posredovanje, ki bodo štele vsaj 10.000 vojakov, namen pa je okrepiti obrambne sposobnosti severnoatlantskega zavezništva v luči stopnjevanja ukrajinske krize.

Nove sile za hitro posredovanje bodo nastale na pobudo Velike Britanije, sodelovale pa naj bi še vojaki iz Danske, Latvije, Estonije, Litve, Norveške in Nizozemske, Kanada pa je že izrazila interes za pridružitev. Natove sile za hitro posredovanje (NRF – NATO Response Forces) bodo vključevale tako letalske, mornariške in kopenske enote. Britanski premier David Cameron pričakuje, da bodo nastanek novih sil uradno napovedala že v tem tednu na vrhovnem zasedanju zveze Nato v Walesu 4. in 5. septembra 2014.

Ameriški predsednik Barack Obama, kot tudi drugi voditelji držav članic pričakujejo, da se bodo na vrhu pakta Nato dogovorili o dolgoročnem načrtu za krepitev Natovih sil na vzhodni fronti, tako da bi se lahko odzvale na morebitno zaostrovanje krize v nekaj dneh.

Že minuli teden smo poročali o tem, da namerava zveza Nato vzpostaviti nekaj novih vojaških baz (po nekaterih poročanjih vsaj 5) v vzhodni Evropi, s čimer pa po mnenju Rusije (kakor tudi nemške kanclerke Angele Merkel) kršili dogovor med zvezo Nato in Rusijo iz leta 1997.

Sporazum NATO-Russia 1997 je uradno končal rivalstvo med Rusijo in zvezo NATO. S tem dokumentom, kot trdi Moskva, je Zahod obljubil, da ne bodo zgradili nobenih vojaških baz v nekdanjih državah vzhodnega bloka, ki so vstopile v Nato po padcu Sovjetske zveze.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

VIDEO: Zgodba o nastanku Natovih sil za hitro posredovanje

SORODNE NOVICE:

Zveza NATO načrtuje vojaške baze v vzhodni Evropi

Zveza Nato načrtuje novo vojaško bazo v vzhodni Evropi, kot odziv na krizo v Ukrajini, s tem pa bi prekršila sporazum z Rusijo iz leta 1997 o nepostavljanju baz v nekdanjih državah vzhodnega bloka.

 

Rasmusen: NATO prekinja sodelovanje z Rusijo

Nato prekinja sodelovanje z Rusko federacijo, je izjavil generalni sekretar zavezništva NATO Anders Fog Rasmusen med sestankom s predsednikom ukrajinskega parlamenta Aleksandrom Turčinovim.

Povezani članki