Poljska načrtuje nakup 5 letal C-130 hercules in izstrelke javelin

by Urednik

ZDA ODOBRILE PRODAJO 32 LOVCEV F-35 ZA POLJSKO

Poljska se zanima za nakup 5 vojaških transportnih letal C-130H hercules in 60 lanserjev ter približno 185 raket javelin, je sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak, ki je ob tem obelodanil, da so 3. septembra 2019 ZDA poslali prošnjo za odobritev prodaje.

Poljske letalske sile želijo v petih letih povečati floto transportnih letal C-130 hercules, potem ko so spomladi 2009 kupili 5 rabljenih taktičnih transportnih letal C-130E. Slednje so po obsežni modernizaciji letal kupili od ZDA.

Poleg tega je Poljska od ameriške agencije za obrambno-varnostno sodelovanje zaprosila za dovoljenje za nakup 60 lanserjev in približno 185 raket javelin. Po besedah obrambnega ministra Błaszczaka bodo z njimi opremili lahke pehotne enote Wojska Obrony Terytorialnej (WOT – Vojaške teritorialne sile).

Skoraj sovpadno s to novico pa je iz ameriškega State Departmenta prišla novica, da so Poljski odobrili prodajo 32 lovcev 5. generacije F-35A in 33 motorjev Pratt & Whitney F-135 v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev (dorbih 200 milijonov USD za kos).

Cena posla, kakršnega je navedlo ameriško zunanje ministrstvo, pa je precej nenavadna, saj Američani v zadnjem letu reklamirajo ceno posameznega lovca F-35 med 94 in 122 milijonov dolarjev (odvisno od modela), kar verjetno kaže, da so vanjo vključeni še drugi sistemi oz. oborožitev.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki