Poljska vojska dobiva nove jurišne puške WZ beryl

by Urednik

NOVE PUŠKE WZ BERYL 96C IN WZ MINI BERYL ZA POLJSKE VOJAKE

Poljska vojska nabavlja 26.000 avtomatskih pušk kalibra 5,56 x 45 NATO, ki jih izdeluje poljsko podjetje Fabryka Broni Lucznik Radom (FB Radom). Pogodba o dobavi vključuje 17.621 pušk WZ beryl 96C in 8400 pušk WZ mini beryl. Ob tem bodo vse doslej dobavljene puške WZ 96A in B, ki so jih Poljski vojski dobavili v prejšnjih letih, modificirali v verzijo C.

Proizvajalec bo začel nove puške dobavljati še letos, zaključil pa v letu 2019, proizvodno linijo pa zadržal odprto še nekaj prihodnjih let. Z novo puško bodo zamenjali starejše puške serij Z 88 tantal (5,45 x 39), AK in AKM (7,62 x 39), ki so jih obdržali v uporabi vse do danes. Skupaj bo celoten posel vreden skoraj 40 milijonov dolarjev.

Puško WZ so zasnovali v devetdesetih letih, izhaja pa iz ruske (sovjetske) avtomatske puške AK-74. Verzija C je tako tretja generacija, ki so ji dodali številne značilnosti, kakršne imajo puške zahodnega izvora, kot na primer picatinnyjeve pritrdilne letve, sodobne merke in prilagodljivo kopito, pištolski ročaj, navpični ročaj ter plastične prosojne okvirje za strelivo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki