Prodaja ruskih bojnih letal poskočila po intervenciji v Siriji

by Urednik

ŠTEVILNE DRŽAVE SE ZANIMAJO ZA V SIRIJI PREIZKUŠENA RUSKA VOJAŠKA LETALA

Zvezna služba Ruske federacije za vojaško-tehnično sodelovanje je po intervenciji letalsko-vesoljskih sil Rusije v Siriji dobila celo vrsto novih naročil vojaških letal iz azijskih in afriških držav, poroča ruski finančni dnevnik Kommersant sklicujoč se na vire iz sfere vojaško-tehničnega sodelovanja.

Alžirija se je tako odločila za nakup 12-ih bombnikov Su-32 (izvozna različica Su-34) in 40 helikopterjev. Tej dobavi bi kasneje lahko sledilo še 6 do 12 lovskih bombnikov za golbke prodore Su-34 (rusko Сухой Су-34, izvozna oznaka: Su-32, NATO oznaka: fullback). Poleg tega je mogoč še podpis pogodbe za 10 lovcev Su-35, še navaja Kommersant.

Lovce Su-35 želita kupiti tudi Indonezija in Vietnam, v obeh primerih gre za nekaj milijardne posle (v dolarjih). Prav tako načrtuje nakup teh lovcev generacije 4++ v vrednosti pol milijarde dolarjev tudi Pakistan.

Vse skupaj naj bi marketinški učinek sirke invazije Rusiji navrgel približno 6 do 7 milijard dolarjev. Ob tem je potrebno omeniti, da je Ruska vojska med vojaškim posredovanjem v Siriji (proti Islamski državi in sirskim upornikom) prvič v boju uporabila (preizkusila) nekatere vojaške sisteme, med njimi tudi bojna letala Suhoj Su-34.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

Alžirija naročila 12 ruskih lovskih bombnikov Su-34 »fullback«

Alžirija je naročila 12 ruskih najsodobnejših taktičnih lovsko-bombniških letal Suhoj Su-34, je pred dnevi dejal Sergei Smirnov, generalni direktor Združenja proizvajalcev letal Novosibirsk Chkalov.

Ruske lovske bombnike Su-34 v Siriji oborožili še z raketami zrak-zrak

Ruski lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so bili v ponedeljek 30. novembra 2015 med napadi na položaje Islamske države v Siriji prvič oboroženi tudi z izstrelki zrak-zrak kratkega in srednjega dosega.

VIDEO: Prvi napad z raketami 3M-54 “kalibr” z ruske podmornice na ISIS

Rusija je izvedla prvi napad z manevrirnimi raketami 3M-54 kalibr z dizelske podmornice Rostov na Donu (B-237) razreda izboljšani kilo (projekt 636.3) iz Sredozemskega morja na položaje ISIAS v Siriji.

Demonstracija arzenala Ruske vojske v Siriji

V okviru vojaške operacije v Siriji proti Islamski državi (ISIS) uporablja Ruska vojska široko paleto svoje oborožitve: od najboljših sistemov iz sovjetskih časov do novega ruskega orožja, ki doživlja ognjeni krst.

Povezani članki