Rusi razvili nov sonar, ki bo odkril tudi podmornice 4. generacije

by Urednik

SONAR BO PODATKE O PODMORNICAH POŠILJAL PO OPTIČNEM KABLU

Severna flota Ruske mornarice bo še pred koncem leta 2015 začela preizkušati novi sonar batareya (baterija), ki naj bi bil sposoben odkriti tudi (najnovejše) jedrske podmornice 4. generacije (npr. ameriške razreda virginija), je dejal eden od njegovih snovalcev Sergei Tsygankov.

Sonar bodo (med testiranjem) spustili 300 metrov globoko v vode Belega morja, približno 30 km od obale, kjer bo zbiral podmorske zvoke in poslal podatke v bazo preko optičnih kablov, je dejal Tsygankov.

“Izbrali smo natanko to metodo prenosa podatkov, ker niti ena zahodna  država zdaj ne ve, kako prestreči podatke, ki potuje po podvodnem kablu iz optičnih vlaken,” je dodal Tsygankov.

Druga posebnost novega ruskega sonarja za odkrivanje sovražnikovih podmornic je, da lahko razloči hrup podmornice od morskih bitij, valov, kamni, itd ..

“Sodobne podmornice so pogosto bolj tiho kot naravni zvoki pokrajini. Vendar pa Američani še vedno raje “poslušajo” v povsem mirni vodi, medtem ko sonar batareya ne bo imel nobenih omejitev,” je poudaril Sergei Tsygankov.

Novi sonar bodo najprej testirali na zvočnih podpisih ruskih podmornic iz Severne flote, ugotovitve pa naj bi tudi omogočile, da bodo lahko še izboljšali ruske podmornice oz. zmanjšali njihov zvočni podpis.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Z Revijo OBRAMBA na

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki