Rusija bo začela graditi 9 novih podmornic do leta 2016

by Urednik

RUSIJA ZAČENJA GRADNJO NOVIH PODMORNIC RAZREDA BOREI IN YASEN

Rusija bo v naslednjih dveh letih začela graditi devet novih podmornic, od tega jih bo osem jedrskih in vsaj štiri oborožene z balističnimi izstrelki (SSBN) iz razreda borei.

Novico o začetku gradnje novih podmornic za Rusko mornarico je potrdil Mikhail Budnichenko, predsednik uprave ladjedelnice Sevmash družbe, na obrambnem sejmu DefExpo, ki je potekal od 6. do 9. februarja v Indiji. Poleg osmih jedrskih podmornic, iz razreda borei (projekt 955) in najverjetneje yasen (projekt 885M), bo ruska ladjedelnica izdelala tudi podmornico za posebne namene, ki bo namenjena testiranju novih tehnologij in orožja.

Prve nove ruske podmornice 4. generacije na jedrski pogon so že zaključile testiranja, največ preglavic pa jim povzročajo balistične rakete bulava. Tihi jedrski podmornici z balističnimi izstrelki (SSBN) iz razreda borei Aleksander Nevski (K-550) in Yuri Dolgoruky (K-535), ki sta že v službi Ruske mornarice, sta tako oboroženi le s torpedi.

Razred podmornic borei (borey) je prvi postsovjetski razred podmornic z balističnimi izstrelki (bulava), ki bo predstavljal temelj strateške flote podmornic Ruske mornarice in nadomestil stare podmornice razreda tajfun, delta III in IV. Njihova primarna vloga je odvračanje. Rusija pričakuje, da bo do konca leta 2020 imela Ruska mornarica osem operativnih podmornic razreda borei.

Ruska jedrska odmornica razreda borei Yuri Dolgoruky

Tudi novo jurišno jedrsko podmornico Severodvinsk razreda yasen (projekt 885M), ki stane skoraj 2-krat toliko kot podmornica razreda borei (projekt 955), so že začeli testirati v novembru 2013.

Podmornice razreda yasen (NATO:severodvinsk) imajo izpodriv 13.800 ton, merijo v dolžino 119 metrov, dosežejo hitrost 35 vozlov (65 km/h) in se lahko potopijo do 600 metrov. V njih je prostora za 90 članov posadke, vključno s 32-imi častniki. Glavno oborožitev sestavlja 24 manevrirnih izstrelkov oniks (SS-N-26) in kalibr (SS-N-27), torpedi in mine.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti

VIDEO: Ruske balistične podmornice razreda borei

Ruska mornarica prejela prvo podmornico razreda yasen
Rusija v zadnjem letu vse krepi vojaško prisotnost v bližini Severnega pola, tudi z novimi jedrskimi podmornicami razreda yasen, borei in oscar II.

Ruska mornarica bo prevzela novo podmornico razreda borei
Ruska mornarica je v Severodvinsku uradno prejela novo jedrsko podmornico SSBN K-550 Alexander Nevsky razreda borei (borey ali dolgoruky).

S preizkušanji problematičnega izstrelka bulava SLBM naj bi Rusi po uradnih informacijah nadaljevali letos proti koncu leta. Nekaj neuspešnih lansiranj te rakete je bilo potem tudi vzrok za odpoved pomorskih testiranj podmornic novega razreda borej.

Povezani članki