Ruska vojska bo imela v Tadžikistanu vojaške baze do leta 2042

by Urednik

BO RUSIJA PLAČEVALA TADŽIKISTANU 250 MILIJON USD ZA NAJEM VOJAŠKIH BAZ?

Včeraj je spodnji dom tadžikistanskega parlamenta ratificiral sporazum o podaljšanju najemne pogodbo z Rusijo za vojaške baze in prisotnost Ruske vojske v Tadžikistanu vse do leta 2042.

Sporazum s tem sicer še ni uraden, saj ga morata potrditi še zgornji dom in tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon. Nedvomno pa je to velik korak naprej, saj si Rusija že vse od začetka leta 2012 prizadeva za 30-letno podaljšanje najema vojaških baz v Tadžikistanu, ki je zdaj tik pred uresničitvijo.

Po nekaterih zapisih ruskih medijev je Tadžikistan od Rusije za najem vojaških baz zahteval kar 250 milijonov dolarjev letno, iz Kremlja pa so lansko jesen prišle informacije, da Ruska vojska najema vojaške baze v Tadžikistanu “skoraj brezplačno”.

Ruske vojaške baze v Tadžikistanu

Rusija ima v Tadžikistanu 3 vojaške baze, v bližini glavnega mesta Dušanbe in v južnih mestih Kulyab in Kurgan Tyubu, kjer je nameščenih med 4000 in 7000 ruskih vojakov. To je tudi največja sestava Ruske vojske na tujih tleh.

Rusija in Tadžikistan sta zelo povezani državi – Rusija je od leta 2005 Tadžikistansko vojsko opremila z oborožitvijo v vrednosti 411 milijonov dolarjev in izšolala več kot 2000 tadžikistanskih častnikov. Poleg tega v Rusiji dela skoraj 900.000 Tadžikistancev, kar je kar 10% vsega prebivalstva.

Pripravil: Anže Knific, foto: Moscow Times

Povezani članki