Seznam držav, ki Ukrajini dobavljajo orožje in vojaško opremo

by Urednik

DRŽAVE, KI NUDIJO VOJAŠKO POMOČ UKRAJINI

Zahodni in ukrajinski mediji so predstavili infografiko, ki razkriva podatke o tem, katere države so vključene v dobavo oborožitvenih sistemov, orožja in streliva Ukrajini.

Zahod in države Nata uporabljajo poljsko mesto Rzeszow kot tranzitno točko ali vozlišče za naknadno pošiljanje vojaške opreme in orožja v Ukrajino. Tja skoraj vsak dan vozijo transportna letala iz različnih držav. Med tem tovorom so brezpilotniki, protitankovski sistemi, prenosni protiletalski raketni sistemi, osebno orožje, na desetine ton streliva, minometi itd. Nekatere države se ukvarjajo z dobavo izključno nesmrtonosnega tovora, vključno s čeladami, neprebojnimi jopiči in sredstvi za vojaško kamuflažo.

Če je verjeti predstavljeni infografiki, potem med vodilnimi dobaviteljicami orožja in vojaške opreme Ukrajini spadajo države Nata Združene države Amerike, Estonija in Turčija. Na primer, Ankara je Ukrajini dostavila brezpilotnike (UAV) TB2 bayraktar, več serij radijskih postaj, osebnega orožja in protitankovskih sistemov. Prav tako so iz Turčije prek Poljske v Ukrajino prispeli medicinski material in strelivo.

Med državami, ki niso članice Natove strukture, je po številu nomenklaturnih artiklov zalog za oborožene sile Ukrajine in nacionalne bataljone vodilna Finska. Infografika kaže, da Finci na ukrajinsko ozemlje dobavljajo topniške sisteme, strelivo in še marsikaj.

Na seznamu vojaških sponzorjev kijevske vlade so države, kot so Velika Britanija, Irska, Poljska, Hrvaška, Slovenija, Španija, Švedska itd. Francija in Nemčija poleg orožja oskrbujeta ukrajinske oborožene formacije tudi z gorivom, kar so napovedale tudi ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter Ukraine Weapon Tracker

Povezani članki