Slovaki bodo kupili 9 vojaških helikopterjev Sikorsky UH-60M black hawk

by Urednik

SLOVAŠKA MODERNIZACIJA ZRAČNIH SIL

Slovaška se je odločila za nakup devetih večnamenskih helikopterjev Sikorsky UH-60M black hawk, posel pa je vreden skupaj 261 milijonov dolarjev. Z black hawki bodo Slovaki zamenjali ostarele transportne helikopterje Mi-17 ter tako zmanjšali odvisnost od ruskih dobav rezervnih delov in servisiranja. Odločitev so sicer sprejeli že pred ukrajinsko krizo, je zatrdil predstavnik za stike z javnostmi slovaškega obrambnega ministrstva Martin Cimbalik.

Prva sankcije proti Rusiji in omejevanje uvoza ruskih proizvodov, med drugim tudi rezervnih delov za oborožitvene in druge vojaške sisteme, povzroča skrbi uporabnikom ruskega orožja in vojaške tehnike. Zato se večina preusmerja v nakupe na zahodu.

Slovaška je lani podpisala pogodbo o nakupu dveh italijanskih vojaških  srednjih transportnih turbopropelerskih letal Alenia Aermacchi C-27 spartan, z njima pa bo nadomestilo staro (še sovjetsko) transportno letalo Antonov An-26 curl. V zadnjem času Slovaške letalske sile (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky) razmišljajo, slovaške oblasti pa so tudi že kontaktirale švedsko vlado,  o najemu bojnih letal gripen, s katerimi bi nadomestili ruske lovce MiG-29. Prav tako načrtujejo nakup novih radarjev za potrebe zračne obrambe.

Slovaška nameni za obrambni proračun 1 odstotek BDP, kar je polovico manj, kot je bila slovaška zaveza zvezi Nato, naj bi pa ta odstotek v letu 2020 narasel na 1,6 % BDP.

Pripravil. B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki