Srbija dovaža  tanke na mejo s Kosovom

by Urednik

PONOVNO ZAOSTROVANJE RAZMER MED SRBIJO IN KOSOVO

Srbski tanki so prispeli do meje s Kosovom, čete so v polni pripravljenosti. Lovci Srbskih letalskih sil MiG-29 so bili opaženi v zraku in izvajali zračne patrulje nad Kosovom – točneje nad pokrajino Kosovo in Metohija navajajo srbski in ruski mediji.

Kljub temu, da je vodja Evropskega sveta Charles Michel pozval strani v sporu na Kosovu naj nadaljujeta pogajanja pod okriljem Evropske unije, ostajajo razmere na srbsko-kosovski meji zelo napete. V Beogradu je potekal sestanek srbskega varnostnega sveta, na katerem so Srbi zahtevali takojšen umik kosovskih specialnih sil policije z meje med Kosovom in Srbijo.

Ni treba opomniti, da v Beogradu Kosovo velja za njegovo ozemlje in upravno mejo. Opozoriti je treba, da se glavni dogodki razvijajo na območju mesta Raška, kjer je srbska posadka. V to mesto se združuje vojaška oprema srbske vojske, vključno s tanki. V odgovor so bile sile kosovskih posebnih sil koncentrirane na drugi strani meje s podporo oklepnih vozil. Po navedbah srbske vojske imajo kosovske posebne sile 350 borcev, 20 oklepnih vozil, opazili pa so tudi ostrostrelce. Razlog za to stanje so bila dejanja oblasti Kosova: kosovska policija je 20. septembra zasedla dve mejni postaji, Jarinje in Brnjak. Proti Srbom, ki so bili ogorčen nad poskusi Kosovarjev, da bi na registrske tablice s srbskimi številkami namestili kosovske, je bil uporabljen solzivec, Beograd je dejal, da so se pripravljeni odzvati na stopnjevanje nasilja nad srbskim prebivalstvom, ki živi na Kosovu, vendar se bodo poskušali izogniti konfliktom.

Pripravil: B. Knific, foto: Topwar

Povezani članki