Tragično nesrečo grškega F-16 povzročila okvara komandnih sistemov

by Urednik

GRŠKA PILOTA STA SE KATAPULTIRALA, A ŽAL NEUSPEŠNO

Po tragični eksploziji graškega lovca F-16 v španski letalski bazi Los Llanos v bližini španskega mesta Albacete, ki se je zgodila v ponedeljek 26. januarja 2015 popoldne, vrsta letalskih strokovnjakov išče vzroke za nesrečo, v kateri je umrlo kar 11 ljudi, še 20 pa je bilo ranjenih.

Prve preiskave vzrokov za nesrečo naj bi kazale na to, da je šlo za okvaro motorja lovca F-16 iz flote Grških letalskih sil, ki sodelujejo na mednarodnih taktičnih vojaških vajah za nadgradnjo letalskih veščin pilotov.

Vendar pa so preiskovalci v nadaljevanju ugotovili, da je prišlo tudi do okvare komandnih sistemov letala, zaradi česar je zavilo za 45 stopinj v desno proti hangarju. Do okvare motorja letala je prišlo ko se je letalo le za nekaj metrov dvignilo od tal in pilota še nista pospravila podvozja (koles). Po le nekaj metrih poleta je lovec F-16 pristal nazaj na vzletno-pristajalno stezo, nato pa naglo zavil v desno za 45 stopinj. Pri tem sta se grška pilota katapultirala, vendar ker je bilo letalo postrani, sta trčila v tla in pri tem umrla, njuna trupla pa so našli v bližini hangarja.

Najverjetneje je pri tem prišlo do okvare komandnih sistemov, zaradi česar pilota nista mogla nadzorovat letala in smeri. Tako je to zavilo naravnost proti hangarju, kjer so bila parkirana druga letala. Vendar pa se je grški F-16 ob zavijanju prevrnil in zagorel, ob eksploziji pa so deli lovca zleteli tudi proti hangarju, kjer so bili piloti, tehniki ter dve italijanski bojni letali AMX  in francoski letali alpha jet ter en lovec mirage. Poleg obeh grških pilotov je v tej tragični nesreči umrlo še devet ljudi, ki so bili pripadniki francoskega vojaškega osebja.

Grški lovec F-16 je bilo četrto letalo na vrsti za vzlet kot del vaje za usposabljanje, ki bi morala vključevati skoraj 30 letal iz sedmih držav članic zveze Nato.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

Bolgarija bo kupila do 8 grških lovcev F-16

Grčija je Bolgariji pripravljena prodati nekaj svojih starejših različic lovcev F-16 C/D block 30, v zameno pa želijo od ZDA najeti nekaj novejših različic lovcev F-16 block 52.

Grški lovec F-16 eksplodiral v španski letalski bazi

Na jugovzhodu Španije je med mednarodno vojaško vajo strmoglavil lovec F-16 iz flote Grških letalskih sil, v nesreči sta umrla oba grška vojaška pilota.

Povezani članki