Grški lovec F-16 eksplodiral v španski letalski bazi

by Urednik

”NAPAČEN VZLETNI MANEVER GRŠKIH PILOTOV”

Na jugovzhodu Španije je med mednarodno vojaško vajo strmoglavil lovec F-16 iz flote Grških letalskih sil, v nesreči sta umrla oba grška vojaška pilota.

V nesreči ob eksploziji grškega lovca F-16 v letalski bazi Los Llanos v bližini španskega mesta Albacete v ponedeljek 26. januarja 2015 je umrlo 11 ljudi (tudi oba pilota), še 20 pa je bilo ranjenih. Nesreča se je zgodila ob 15.30 po lokalnem času. V tej španski letalski bazi potekajo vaje v okviru taktičnega vodstvenega programa (TLP) že od leta 2009, na teh urjenjih pa piloti nadgrajujejo letalske veščine v smislu povečevanja celotne učinkovitosti letalskih sil.  Gre pa že za drugo nesrečo v tej bazi v zadnjih mesecih. V juliju lani se je namreč ponesrečil pilot španskega lovskega bombnika, potem ko je njegovo letalo eksplodiralo po vzletu v sklopu skupne špansko-ameriške vaje.

Kot poroča španski medij ABC naj bi grška pilota izvedla napačen manever med vzletom, treščila v jarek, kar je povzročilo eksplozijo in ogromen ogenj. Francoski letali, ki sta bili pripravljeni na pristanek, sta zato pristali v bazi San Javier v Murciji, oddaljeni 140 km. Kot poročajo, sta si med prvimi ogledala prizorišče nesreče španski obrambni minister in načelnik združenega štaba španskih oboroženih sil.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prizorišče nesreče grškega lovca F-16

Povezani članki