Tudi Nemčija bo kupila lovce F-35

by Urednik

NEMČIJA IZBRALA NOVO LETALO ZA JEDRSKE NALOGE

Nemška vlada je, tudi v luči ukrajinske krize, za naslednika lovca Panavia tornado izbrala “nevidnega” lovca Lockheed Martin F-35 lightning II je, po tem ko so se odločali še med letali F/A-18 super hornet in Eurofighter typhoon, poročajo nemški mediji.

Za Luftwaffe (Nemške letalske sile) bodo naročili do 35 letal F-35, da bi z njimi nadomestili 40 let staro floto tornadov (60) in omogočili spoštovanje svoje zaveze iz sporazuma o delitvi jedrskega orožja z ZDA iz 80. let prejšnjega stoletja, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kmalu naj bi sledila tudi uradna izjava nemške vlade.

Glede na Natove zaveze o jedrskem orožju, ki segajo še v hladno vojno, naj bi nemška bojna letala v primeru atomskega napada nosila ameriške bombe. 

Kljub trenutni floti 141 lovskih letal Eurofighter typhoon in naročila dodatnih 38 letal najnovejše različice typhoon tranche 4, ki bodo nadomestili 33 različic typhoon tranche 1, je bila Nemčija prisiljena pogledati druge platforme, saj se je certificiranje Eurofighterja za jedrski napad zdelo preveč zapleteno, drago ali zamudno. F-35 v svoji konvencionalni različici A pa je oktobra lani že dokončal demonstracijo celotnega oborožitvenega sistema z vodeno jedrsko bombo B61-12.

Medtem ko bodo F-35 prevzeli jedrsko vlogo lovcev tornado (skupaj 60 različic IDS – lovski bombnik), naj bi Nemčija po ocenah morda kupila še 15 lovcev Eurofighter typhoon, ki bi prevzeli vlogo elektronskega bojevanja, ki jo trenutno opravlja tudi Tornado (24 v različici ECR – za izvidniške naloge ter elektronsko vojskovanje).

Z odločitvijo o nakupu F-35 se Nemčija pridruži več evropskim državam, ki so storile enako. Nizozemska, Švica, Belgija, Danska, Italija, Finska, Norveška, Velika Britanij in Poljska imajo ali bodo imele v svoji floti lovce F-35.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki