Ukrajina ne bo prejela nekdanjih nemških tankov leopard 2A4

by Urednik

NEMČIJA ŠPANIJI NE DA DOVOLJENJA ZA PRENOS TANKOV V UKRAJINO

Upokojeni nemški glavni bojni tanki leopard 2A4, ki jih je Španija obljubila Ukrajini, bodo ostali v skladiščih španske vojske in ne bodo šli nikamor.

Komaj se je Kijev razveselil novice, da bodo oborožene sile Ukrajine kmalu dopolnjene z glavnimi bojnimi tanki leopard 2A4, se je izkazalo, da tanki nemške proizvodnje, ki so jih obljubili Španci, ne bodo šli nikamor, ampak bodo še naprej shranjeni v arzenalu španske vojske in čakajo bodisi na modernizacijo bodisi na prodajo v eno od držav, vsekakor pa ne v Ukrajino. Nemčija je namreč dala veto na prenos teh tankov v Kijev.

Španci so nameravali v Ukrajino prenesti do štirideset (40) razgrajenih tankov leopard 2A4 iz skladišča, vendar Nemci niso dovolili prenosa opreme. Doslej je zahod oboroženim silam Ukrajine dobavljal le tanke sovjetskega tipa. Poleg tega, piše nemški tisk, bi Madrid lahko kršil tihi dogovor, da tankov sploh ne bo prepustil Kijevu. Španija sicer ni povsem opustila svojih načrtov za oborožitev Ukrajine s tanki in je obljubila Ukrajini okoli deset tankov leopard 2A4, res pa ne v bližnji prihodnosti. Dovoljenje za dobavi namreč temelji na Nemčiji, sami tanki pa tudi niso operativni in zahtevajo popravila.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki