Ukrajinci v Iranu predstavili novi jurišni helikopter VV-2

by Urednik

V UKRAJINI RAZVIJAJO LAHKI JURIŠNI HELIKOPTER

Zasebno ukrajinsko podjetje Softex-Aero je na iranskem letalskem mitingu na otoku Kish v Perzijskem zalivu (6.-19. november 2016) predstavilo nov izjemno hiter (high-speed) vojaški helikopter naslednje generacije VV-2. Prvi polet z njim so opravili v začetku septembra 2016.

Enomotorni dvosedežni helikopter VV-2 je opremljen s sodobnimi navigacijskimi merilnimi napravami, vključno z avtopilotom, zasnovali pa so ga tako, da ga bodo lahko uporabljali tudi kot brezpilotni letalnik (UAV). V osnovi je zasnovano za dvočlansko posadko, upravljavec orožja spredaj in pilot zadaj, zgleduje pa se po ostalih tovrstnih helikopterjih (AH-64 apache, tiger, AH-1 cobra,…).

Vendar pa helikopter VV-2 z največjo vzletno težo 1.100 kg, kot tudi po velikosti, spada v popolnoma drugo kategorijo kot zgoraj omenjene platforme. V dolžino meri le 8 m, v višino 2,2 m in ima premer rotorja 8,5 m ter je tako skoraj dvakrat manjši od helikopterja apache. Glavni in repni rotorji letalnika VV-2 so narejeni iz kompozitnih materialov.

VV-2 je opremljen s turbinskim motorjem TS 100 ZA češkega proizvajalca PBS Velká Bíteš, ki ponuja moč 190KM v normalnih razmerah, v primeru nujnega vzleta pa kar 245KM. Helikopter VV-2 naj bi po podatkih proizvajalca dosegel največjo hitrost do 240km/h in hitrost vzpenjanja 9 m/s, vse do največje višine 4.000 m. Operativni dolet je 500 km.

Pripravil: A. Knific, foto: FARS, YouTube

VIDEO: Helikopter VV-2 v zraku

Povezani članki