V Črni gori še druga predstavitev letal A-29 super tucano

by Urednik

NOVA VOJAŠKA LETALA ZA ČRNOGORSKO VOJSKO

Brazilski proizvajalec letal Embraer je na letališču Knjaz Danilo v Podgorici zaključil drugo demonstracijo svojega trenažnega/lahkega jurišnega letala A-29 super tucano za oborožene sile Črne gore.

Demonstracija letala A-29 super tucano je potekala 14. februarja 2022, so sporočili iz črnogorskih oboroženih sil, dogodka pa se je udeležil tudi načelnik generalštaba Vojske Črne gore Milutin Durović.

To je že druga tovrstna demonstracija tega letalnika v Črni gori, potem ko sta dva črnogorska pilota oktobra 2020 poletela z letalom A-29 super tucano. Črna gora trenutno sicer nima namenskega letala za usposabljanje. Črnogorski obrambni minister je že leta 2020 dejal, da bodo z nakupom letal A-29 super tucano nadaljevali posodobitev Črnogorskih letalskih sil in povečali njihove zmogljivosti.

Turbopropelersko trenažno/jurišno letalo bi bilo idealno za osnovno in napredno usposabljanje pilotov, izvidniške in bojne naloge v podporo kopenskim silam, so zapisali v izjavi črnogorskih oboroženih sil 14. februarja 2022. Opremljeno s sodobnimi elektronskimi sistemi in sposoben prenašati široko paleto orožja, lahko super tucano nosi tudi lasersko vodene rakete.

“Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana” (letalstvo in protiletalska obramba) Črne gore ima v svoji floti le še 2 helikopterja Bell 505 in 3 helikopterje Bell 412. V preteklosti so imeli v svoji sestavi še 4 reaktivna šolsko-jurišna letala Soko G-4 super galeb in 4 dvoseda trenažna propelerska letala za osnovno šolanje UTVA 75, ki so jih vse upokojili leta 2012. Istega leta so iz uporabe vzeli tudi 4 transportne helikopterje Mi-8T, medtem ko so 13 helikopterjev Soko SA-341/342 gazela prenehali uporabljati leta 2019 in sedaj v skladiščih čakajo na prodajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki