Velika Britanija nabavila 38 helikopterjev AH-64 apache

by Urednik

BRITANCI SE TOKRAT NISO ODLOČILI ZA LICENČNO PROIZVODNJO APACHEV

Ameriški obrambni “velikan” Boeing je z Britansko vojsko podpisal pogodbo za dobavo 38 jurišnih helikopterjev AH-64D apache longbow, tri trenažerje in rezervne dele, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Britanska vojska je tako naročila novo serijo jurišnih helikopterjev AH-64 apache, ki bodo obrambni proračun stali okoli 410 milijonov ameriških dolarjev. Izdelovali jih bodo v Boeingovi tovarni v Mesi v Arizoni, dobave pa naj bi se zaključile v februarju 2023.

Zanimivo je, da se tokrat Velika Britanija ni odločila za licenčno proizvodnjo v obratih AgustaWestlanda (sedaj Leonardo), ki je pred dvema desetletjema sestavil skoraj celotno floto britanskih helikopterjev AH-64 apache. Britanska vojska ima v svoji floti skupaj 67 helikopterjev tega tipa, prvih 8 so jih sestavili v ZDA, preostalih 59 pa v Yeovilu v Angliji. Sedaj je operativnih še 50 helikopterjev, preostali so v rezervi.

AgustaWestland apache oz. apache AH1 je licenčna različica bojnega helikopterja AH-64D apache longbow prirejena potrebam Britanske vojske. Spremembe glede na ameriško različico vključujejo motorje Rolls-Royce Turbomeca, sodobnejše elektronske obrambne sisteme in zložljivo mehanizem krilc rotorja, kar omogoča uporabo tudi na vojaških ladjah.

Pripravil: A. Knific, foto: Airplane Pictures

 

Povezani članki