VIDEO: Manevrske sposobnosti lovca F-22 raptor

by Urednik

IZJEMEN NASTOP LOVCA F-22 RAPTOR NA ALJASKI

Arctic Thunder Open House 2014 (Air Show) je letalski miting oz. dan odprtih vrat v vojaški letalski bazi Elmendorfov-Richardson v bližini Anchoraga na Aljaski, ki poteka že vse od leta 1990. Na brezplačnem letalskem mitingu tako vsako leto poteka konec julija ali v začetku avgusta ena največjih javnih prireditev na Aljaski. Letošnja je potekala 26. in 27. julija, na njej pa so glavno pozornost namenili nastopu nevidnega lovca F-22 raptor in letalski akrobatski skupini USAF Thunderbirds z lovci F-16.

V spodnjem videoposnetku je prikazan nastop lovca Lockheed Martin/ Boeing F-22 raptor Ameriških letalskih sil, ki je prvo operativno vojaško letalo 5. Generacije.

2010 pokaži so skazili tragedijo zaradi C-17 transport letalski nesreči le nekaj dni pred dogodkom, vendar je še vedno uspelo sestaviti množico ocenah vsaj 100.000. [3] Poleg nastopov, ki jih vojaških skupin, kot so Thunderbirds in Blue Angels, predstava ima tudi nastope civilnih zračnih izvajalcev.

VIDEO: Nastop ameriškega lovca F-22 raptor na Aljaski

Nevidni lovec F-22 raptor

Lovsko letalo F-22 raptor (ujeda) je nastal kot plod sodelovanja ameriških letalskih proizvajalcev Lockheed Martin in Boeing. Razvoj so zahtevale Ameriške letalske sile (USAF), ki so v času Reaganovega predsednikovanja (hladna vojna) iskale nadomestilo za lovca Boeing/McDonnell Douglasovega F-15 eagle in kot odgovor na ruski bojni letali MiG-29 in Su-27.

Zahteve Letalskih sil ZDA so bile izredne: hoteli so gibčno in manevrsko izjemno zmogljivo letalo, ki bi doseglo nadzvočno hitrost pri normalnem režimu delovanja motorjev, torej brez dodatnega zgorevanja, povrhu vsega naj bi bilo še radarsko slabo opazno. Na natečaju so izbrali Lockheedov predlog izpopolnjenega taktičnega lovca F-22. Novi lovec je nekaj centimetrov daljši kot F-15, k še boljšim manevrskim zmogljivostim pa naj bi v marsičem pripomogel tudi usmerjeni potisk obeh motorjev.

Ameriška lovca F-22 raptor in F-15 eagle

F-22 raptor (ujeda) je opremljen z dvema izrednima turboventilatorskima potisnima motorjema Pratt & Whitney F-119, ki brez dodatnega zgorevanja dosežeta potisk do 16.075 kg. Z dvodimenzionalnimi usmerjenimi šobami za usmerjanje potiska dosega izredne manevrske zmogljivosti. Ob vseh teh zmogljivostih so morali konstruktorji zadostiti še eni bistveni zahtevi: zagotoviti relativno preprosto in dokaj ceneno vzdrževanje.

Razvijajo ga že več kot 20 let in je bilo prvo leteče ter operativno v 5. generaciji letal tako imenovane tehnologije stealth (radarsko slabo zaznavne). Prvič je F-22 raptor poletel 7. septembra 1997, v Ameriških letalskih silah pa je operativen od decembra 2005. Trenutno naj bi jih izdelali že 180 (178 operativnih), dva pa sta strmoglavila (maj in november 2012). USAF načrtuje skupno okrog 300 letal, katera naj bi bila po načrtih operativna vsaj do leta 2040.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto: Military Photos

Strmoglavil ameriški lovec F-22

Novembra 2012 je strmoglavilo še drugo ameriško bojno letalo F-22 in sicer na avtocesti 98 v bližini letalske baze Drone Tyndall južno od mesta Panama City na Floridi.

NEVIDNI – lovci 5. generacije, P.I. december 2012

NEVIDNI – lovci 5. generacije, posebna izdaja revije Obramba podrobno predtavlja letala: F-22 raptor T-50 PA K-FA F-35…

VIDEO: Arctic Thunder Air Show 2014

Povezani članki