VIDEO: Streljanje tarč irskih letal PC-9M

by Urednik

PILATUSI PC-9 IRSKIH LETALSKIH SIL V AKCIJI

Pilatus PC-9 je dvosedo turbopropelersko šolsko trenažno letalo, ki ga izdeluje švicarsko podjetje Pilatus. Nizkokrilni letalnik PC-9 ima katapultna sedeža nameščena zaporedno, poganja pa ga turbopropelerski motor Pratt & Whitney Canada PT6A-2 s 740 kW. Cena novega letala, ko so jih še izdelovali, naj bi se gibala okoli 3,5 milijone dolarjev.

Trenažno letalo PC-9 je močnejša različica turbopropelerskega letala PC-7. Švicarji v osemdesetih let (1982) še niso dodobra uveljavili letala PC-7, ko so že začeli konstruirati večjega in močnejšega naslednika PC-9. Ta se zaradi svojega močnega motorja (nad 1000 KM)  s spodnjim razredom reaktivnih šolskih dvosedov. Njegova glavna konkurenca je brazilski Embraer EMB-314 super tucano, kot tudi licenčna šolska letala Beechcraft T-6A Texan II.

Največji kupec so bile s 657 letali Avstralske kraljevske letalske sile. Nemške letalske sile so naročile deset PC-9B za vleko tarč, kmalu pa tudi Američani. Skupaj z ameriških Beechem so zmagali v natečaju za skupno izpopolnjeno šolsko letalo Ameriških letalskih sil in Ameriške mornarice. Preizkušali so prav tista tri letala PC-9, ki jih je leta 1995 kupila Slovenska vojska. Leta 1998 jih je Slovenija kupila še 9, vse pa je izraelsko podjetje predelalo v standard PC-9M hudournik. Slovenska vojska ima sedaj v svoji letalski floti 11 letal Pilatus PC-9, saj so enega izmed prvih treh kupljenih izgubili v nesreči leta 2004.

Švicarji letala Pilatus PC-9 že nekaj časa ne proizvajajo več, saj so razvili povsem novo letalo PC-21 s turbinskim motorjem s kar 1600 konji in že serijsko vgrajenimi nosilci za orožje ter s kokpitom z elektronsko opremo in operativnim računalnikom, podobnim, kot ga imajo sodobni lovci pete generacije.

Šolska letala Pilatus PC-9M Irskih letalskih sil

V spodnjem videoposnetku predstavljamo trenažna letala PC-9 Irskih letalskih sil med urjenjem pilotov, ki napadajo tarče na tleh. Irske letalske sile so leta 2004 kupile 8 pilatusov in jih že naslednje leto nadgradilo v oboroženo verzijo PC-9M. Eno letalo so izgubili v tragični nesreči oktobra 2009, ko sta pilot in kopilot z letalom strmoglavila in umrla. Po nekaj mesec trajajoči preiskavi so ugotovili, da je bil vzrok za nesrečo dezorientacija posadke.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, vir: Sierra5, foto: Military Photos

VIDEO: Streljanje tarč irskih letal PC-9M

Povezani članki