ZDA bodo namenile 22 milijard USD za 9 podmornic razreda virginia

by Urednik

NAJVEČJI POSEL VOJNE MORNARICE ZDA DO SEDAJ

Ameriška vojna mornarica napreduje s polno hitrostjo, vodja nabav pa je sredi decembra dejal, da je služba pripravljena plačati še druge programe, da bodo lahko sledili razvoju in sodobnim trendom.

Mornarica ZDA je oddala največje naročilo v svoji zgodovini, pogodbo za 22,2 milijarde dolarjev z Electric Boat in Huntington Ingalls za devet novih podmornic razreda virginia, za katere služba pravi, da bodo naredili še bolj smrtonosne in jih bo veliko težje zaznati med operativnim delovanjem v bližini sovražne obale.

Pogodba vključuje opcijo tudi še za deseto podvodno plovilo, kar bi ob sprejetju pogodbe povečalo skupni izdatek na 24,1 milijarde dolarjev. Pogodba zahteva, da se gradnja začne v tem letu, prva nova jurišna podmornica pa naj bi zaplula  že v letu 2025.

Ameriška vojna mornarica s tem naročilom stopa po zelo tanki črti, saj hkrati gradi nove podmornice virginia, na drugi strani pa uvaja nove podmornice razreda columbia, kar pomeni, da bodo morale ladjedelnice  letno izdelati eno podmornico razreda columbijo in dve razreda virginija, v takšnem tempu pa ZDA podmornic niso izdelovale že desetletja.  

Vodja nabavne službe ameriške vojne mornarice James Geurts je majhni skupini novinarjev, ki so se danes zbrali v njegovi pisarni, povedal, da “gradnja obeh podmornic hkrati ni majhna naloga”, vendar je oba programa strukturiral tako, da se skupni dobavitelji zavedajo, kaj je potrebno vnaprej, toda “če ne bo uspelo, je lahko vprašljiv projekt podmornic razreda columbia.”

Vodstvo mornarice je že dolgo napovedovalo, da je program Columbia – ki bo – ko bo v celoti deloval – ena bistvenih prioritet ameriškega strateškega jedrskega programa, kar je Geurts že nekajkrat poudaril.

Geurts je jasno dal vedeti, da bo mornarica rešila programa Virginia in Columbia, četudi na račun drugih delov flote.

“Mornarica bo morala žrtvovati veliko, veliko manjših stvari … , ampak nekje morate začeti rezati,” je še dodal. Začetek v začetku leta 2020 naj bi mornarica delala na obeh razredih hkrati, proizvajala pa bo eno ”columbio” in dve ”virginiji” na leto. Prav obstoj virginije pa postavljajo kot eno temeljnih vprašanj nacionalne varnosti. Columbia pa je prva popolnoma nova podmornica, ki so jo ZDA razvile v zadnjem desetletju. Njihov načrt gradnje, ki se začne leta 2021, nima prostora za napake, saj bodo podmornice razreda  columbia nadomestile ostarele  jedrske podmornice razreda ohio, ki jih bodo začeli umikati v naslednjem desetletju.

Senator Jack Reed, član Odbora za oboroževanje  – nekaj dela bo opravljeno tudi v njegovi matični državi Rhode Island – je pozdravil odločitev za gradnjo obeh hkrati in dejal v izjavi: “Te podmornice naslednje generacije našim silam zagotavljajo izrazito nacionalno varnostno prednost. So neprecenljivo orodje za odvračanje, ” in dodal, da si bo prizadeval za zagotovitev sredstev, ki bodo omogočala, da mornarica vzdržuje načrtovani tempo proizvodnje dveh podmornic na leto.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

 

Povezani članki