ZDA in Rusija ostajata vodilni izvoznici orožja

by Urednik

KITAJSKA SKORAJ PODVOJILA IZVOZ OROŽJA

ZDA in Rusija sta tudi v obdobju 2011-2015 obdržali vodilni poziciji med izvozniki oborožitvenih sistemov, ob tem pa je izvoz orožja močno povečala Kitajska, ugotavlja Stockholmski Mednarodni mirovni raziskovalni inštitut SIPRI.

Po poročilu te inštitucije ostajajo ZDA še vedno globalna sila številka ena v prodaji orožja tudi za obdobje 2011-2015, tako kot so bile petletno obdobje pred tem, izvoz orožja pa so povečale kar za 27 odstotkov (na skupaj 33% svetovne trgovine z orožjem). Rusija je obdržala drugo mesto med svetovnimi orožarskimi izvozniki, njen delež v trgovini z orožjem pa je četrtinski (25%), njeni glavni kupci v obdobju zadnjih petih let so Kitajska, Indija in Vietnam.

Naslednje tri države izvoznice orožja so razvrščene takole: tretja je Kitajska, ki je v obdobju zadnjih petih let povečala prodajo orožja kar za 88 odstotkov (na skupaj 5,9 %).  Zato pa je četrtouvrščeni Franciji promet z orožjem v obdobju 2011-2015 upadel za skoraj desetino, petouvrščeni Nemčiji pa za več kot polovico.

Pripravil: B. Knific, vir: SIPRI, foto: Military Photos

Največji izvozniki in uvozniki orožja 2011-2015

Povezani članki